piątek, 3 stycznia 2020

Sernik na zimno z serków homogenizowanych

Wyśmienity, lekki sernik na zimno na bazie serków homogenizowanych z dodatkiem owoców, składający się z dwóch warstw: serowej i śmietanowej. Pycha! :)
Sernik na zimno z serków homogenizowanych



Sernik na zimno z serków homogenizowanych - składniki na warstwę serową:

  • 1 kg serka homogenizowanego waniliowego
  • 3,5 łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 300 g owoców (u mnie mieszanka wiśni, truskawek, malin i czarnej porzeczki)

Sernik na zimno z serków - składniki na warstwę śmietanową:

  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 3,5 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 łyżki zmiksowanych owoców

Sernik na zimno - pozostałe składniki:

  • kilka sztuk okrągłych biszkoptów


Jak zrobić sernik na zimno z serków homogenizowanych?

  • Przygotuj warstwę serową. Żelatynę zalej 1/3 szklanki wody i odstaw na 10 minut, do napęcznienia. Po tym czasie żelatynę krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia.
  • Do miski dodaj serek homogenizowany i przesiany cukier puder. Zmiksuj, a następnie cienkim strumieniem wlej ostudzoną żelatynę.
  • Owoce zmiksuj blenderem i odłóż 2 łyżki do warstwy śmietanowej. 
  • Pozostałe owoce dodaj do masy serowej i krótko zmiksuj. 
  • Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na jej dno wyłóż biszkopty. Do formy wylej masę serową i wstaw do lodówki na około 2 godziny, do całkowitego stężenia.
  • Przygotuj warstwę śmietanową. Żelatynę zalej 1/4 szklanki wody i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie żelatynę krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder i powoli, cienkim strumieniem wlej żelatynę, cały czas miksując. 
  • Do masy śmietanowej dodaj odłożone wcześniej 2 łyżki zmiksowanych owoców.
  • Warstwę śmietanową wyłóż na wierzchu masy serowej. Wierzch sernika możesz udekorować owocami.
  • Sernik wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz