wtorek, stycznia 21, 2020

Sernik straciatella (bez pieczenia)

Pyszny sernik na zimno z dodatkiem śmietany kremówki, jogurtu naturalnego, czekolady mlecznej i gorzkiej to pyszne ciasto, któremu trudno się oprzeć.
Sernik straciatella (bez pieczenia)

Sernik straciatella (bez pieczenia)





Sernik straciatella na zimno - składniki na spód:

  • 250 g herbatników kakaowych
  • 120 g masła

Sernik straciatella (bez pieczenia) - składniki na masę serową:

  • 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu (u mnie z wiaderka)
  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki żelatyny
  • 0,5 szklanki wody
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • dodatkowo: 50 g mlecznej lub gorzkiej czekolady do oprószenia sernika

Jak zrobić sernik na zimno straciatella?

  • Herbatniki zmiel na pył, a następnie wymieszaj z roztopionym i lekko przestudzonym masłem. 
  • Herbatniki z masłem wyłóż na spód tortownicy o średnicy 25-26 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  • Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno.
  • Do osobnego naczynia dodaj ser, cukier i jogurt. Zmiksuj. Dodaj ubitą śmietanę, krótko zmiksuj.
  • Do rozpuszczonej żelatyny dodaj dwie łyżki masy serowej, wymieszaj, a następnie wlej do masy.
  • Czekolady zetrzyj na dużych oczkach tarki i dodaj do masy serowej. Wymieszaj.
  • Masę sernikową wylej na herbatnikowy spód. Wierzch ciasta możesz dodatkowo oprószyć startą czekoladą. 
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Sernik straciatella (bez pieczenia)

Sernik straciatella (bez pieczenia)

5 komentarzy:

  1. jest z tym jednak trochę roboty, herbatniki, trzeba uważać na żelatynę.

    OdpowiedzUsuń
  2. A co się dzieje później z tą ubitą śmietanką bo dalej w przepisie nie widzę o niej wzmianki ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przepisie jest wszystko napisane. :) Cytuję: "Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Do osobnego naczynia dodaj ser, cukier i jogurt. Zmiksuj. Dodaj ubitą śmietanę, krótko zmiksuj."

      Usuń
  3. 4 łyżki żelatyny czy łyżeczki od herbaty ?

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger