Waniliowy sernik na herbatnikach z dodatkiem masy czekoladowej przygotowanej na bazie mleka w proszku to pyszne, ciekawe w smaku i niezbyt słodkie ciasto.
Sernik waniliowo-czekoladowy - składniki na spód:
- 200 g herbatników
- 120 g masła
Sernik waniliowo-czekoladowy - składniki na masę serową:
- 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu
- 1 szklanka cukru pudru
- 6 jajek
- 2 budynie waniliowe (proszek: 2 x 40g)
- 200 ml śmietany kremówki 30%
- 1 łyżka ekstraktu lub aromatu waniliowego
Sernik waniliowo-czekoladowy - składniki na masę czekoladową:
- 120 g masła
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 szklanki mleka w proszku
Jak zrobić sernik waniliowo-czekoladowy?
- Herbatniki zmiel na pył, a następnie wymieszaj z roztopionym i lekko przestudzonym masłem.
- Herbatniki z masłem wyłóż na spód tortownicy o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
- Przygotuj masę serową. Białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Dodaj proszek budyniowy. Krótko zmiksuj. Dodaj śmietankę i ekstrakt lub aromat waniliowy, zmiksuj na najwyższych obrotach miksera. Zmniejsz obroty miksera i dodawaj twaróg - stopniowo, łyżka po łyżce.
- Białka ubij na sztywną pianę, delikatnie wmieszaj w masę serową.
- Przygotowaną masę serową wyłóż na spód herbatników, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę. Po upieczeniu pozostaw sernik do ostygnięcia.
- Przygotuj masę czekoladową. W rondelku rozpuść masło z mlekiem, cukrem i kakao. Kiedy wszystkie składniki się rozpuszczą i dobrze ze sobą połączą, zdejmij rondelek z ognia i cały czas energicznie mieszając, stopniowo dodawaj mleko w proszku. Ciepłą masę czekoladową wyłóż na ostudzony sernik i odstaw do całkowitego zastygnięcia.
- Sernik wstaw na kilka godzin do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz