Wilgotny, lekki, piankowy sernik z dodatkiem mleka w proszku, który swą delikatną konsystencję zawdzięcza pieczeniu go w kąpieli wodnej. Warto wypróbować, bo sernik z tego przepisu jest wyjątkowo pyszny. :)
Sernik z mlekiem w proszku - składniki:
- 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu (użyłam z wiaderka)
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego (około 16 g)
- 2 opakowania budyniu waniliowego (proszek: 2 x 40 g)
- 3/4 szklanki oleju
- 1,5 szklanki mleka
- 1,5 szklanki mleka w proszku
- dodatkowo: kilkanaście sztuk herbatników
Jak zrobić sernik z mlekiem w proszku?
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Białka oddziel od żółtek.
- Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując, dodawaj partiami twaróg. Dodaj proszki budyniowe, zmiksuj. Dodaj olej i mleko, zmiksuj. Na sam koniec dodaj mleko w proszku i dokładnie zmiksuj tak, by w masie serowej nie pozostały grudki.
- Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj w masę serową.
- Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dno formy wyłóż herbatniki. Na herbatniki wylej masę serową.
- Formę z sernikiem włóż do większej formy do pieczenia lub naczynia żaroodpornego wypełnionego gorącą wodą do połowy wysokości formy z sernikiem.
- Tak przygotowany do pieczenia sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 60 minut.
- Po upieczeniu otwórz lekko drzwi piekarnika i pozostaw w nim sernik na około 30 minut. Po tym czasie wyjmij sernik z kąpieli wodnej i ponownie wstaw go do piekarnika, tym razem do całkowitego wystudzenia.
- Przed podaniem oprósz sernik cukrem pudrem.
Źródło przepisu: mojewypieki.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz