Sernik z musem brzoskwiniowym na czekoladowo-sucharkowym spodzie (bez pieczenia)
Ciasto śmietanowo-serowe bez pieczenia z dodatkiem musu brzoskwiniowego, na chrupiącym spodzie, tj. sucharków wymieszanych z kremem czekoladowym to obłędne w smaku ciasto.
Ciasto z brzoskwiniami, sucharkami i kremem czekoladowym - składniki na spód:
200 g sucharków
300 g kremu czekoladowego (użyłam Nutellę)
Sernik z musem brzoskwiniowym na sucharkach - składniki na masę serową:
500 g trzykrotnie mielonego twarogu (użyłam z wiaderka)
400 g śmietany kremówki 30%
2/3 szklanki cukru pudru
2,5 łyżki żelatyny
1/3 szklanki wody
Sernik z brzoskwiniami na sucharkowo-czekoladowym spodzie - składniki na mus brzoskwiniowy:
1 duża puszka brzoskwiń (820-850 ml)
2 galaretki brzoskwiniowe
500 ml wrzątku
Jak zrobić sernik z musem brzoskwiniowym na czekoladowo-sucharkowym spodzie?
Sucharki zmiksuj w blenderze na pył.
Do zmielonych sucharków dodaj krem czekoladowy i dokładnie wymieszaj.
Tortownicę o średnicy 22-24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Przygotowaną masę sucharkową wyłóż na dno tortownicy, wyrównaj i wstaw do lodówki.
Przygotuj masę serową. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder i cienkim strumieniem wlej rozpuszczoną żelatynę. Wciąż miksując, partiami dodawaj ser.
Masę serową wyłóż na czekoladowo-sucharkowy spód. Ciasto ponownie wstaw do lodówki.
Przygotuj mus brzoskwiniowy. Brzoskwinie odsącz z zalewy i zmiksuj blenderem na gładką masę. Galaretki rozpuść w 500 ml wrzątku. Pozostaw do lekkiego ostudzenia, a następnie dodaj do zmiksowanych brzoskwiń i dokładnie wymieszaj. Mus wstaw do lodówki, do lekkiego stężenia.
Lekko tężejący mus wylej na masę serową.
Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Wygląda pysznie! Znakomity deser ;)
OdpowiedzUsuńSpróbuję na walentynki taki zrobić dziewczynie :) Mega fajnie, że tutaj trafiłem. Na pewno będę wpadał po więcej smaczności!
OdpowiedzUsuńWszystkie warstwy sernika są pyszne, chociaż mój faworyt to warstwa z musem brzoskwiniowym.
OdpowiedzUsuńSernik wygląda pysznie lecz jak robiłam mus niestety sie nie steżal
OdpowiedzUsuń