Lekkie jak puszek ciasto bez pieczenia na bazie twarogu i śmietany kremówki z dodatkiem galaretki cytrynowej i posypki z wiórków kokosowych. Śnieżny puch to bardzo smaczny i orzeźwiający deser, a jego dodatkową zaletą jest szybkość i prostota wykonania. :)
Śnieżny puch - składniki:
- 500 g trzykrotnie mielonego twarogu (użyłam z wiaderka)
- 400 ml śmietany kremówki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 galaretki cytrynowe
- 500 ml wrzątku
- kilkanaście sztuk herbatników
Śnieżny puch - składniki na posypkę kokosową:
- 50 g masła
- 1 łyżka cukru
- 2/3 szklanki wiórków kokosowych
Jak zrobić ciasto śnieżny puch?
- Galaretki rozpuść we wrzątku i pozostaw do ostudzenia.
- W rondelku lub na patelni rozpuść masło, dodaj cukier i wiórki kokosowe. Wiórki praż na niewielkiej mocy palnika przez około 3 minuty. Posypkę kokosową pozostaw do ostudzenia.
- Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Cały czas miksując dodawaj cukier puder i twaróg. Pod koniec miksowania cienkim strumieniem wlej galaretki.
- Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy wyłóż herbatnikami.
- Na herbatniki wylej masę serową. Wierzch ciasta posyp uprażonymi i ostudzonymi wiórkami kokosowymi.
- Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Super! Teraz tylko do weekendu i takie sobie zrobię
OdpowiedzUsuń