Lekkie jak puszek ciasto bez pieczenia na bazie twarogu i śmietany kremówki z dodatkiem galaretki cytrynowej i posypki z wiórków kokosowych. Śnieżny puch to bardzo smaczny i orzeźwiający deser, a jego dodatkową zaletą jest szybkość i prostota wykonania. :)
Śnieżny puch - składniki:
500 g trzykrotnie mielonego twarogu (użyłam z wiaderka)
400 ml śmietany kremówki 30%
4 łyżki cukru pudru
2 galaretki cytrynowe
500 ml wrzątku
kilkanaście sztuk herbatników
Śnieżny puch - składniki na posypkę kokosową:
50 g masła
1 łyżka cukru
2/3 szklanki wiórków kokosowych
Jak zrobić ciasto śnieżny puch?
Galaretki rozpuść we wrzątku i pozostaw do ostudzenia.
W rondelku lub na patelni rozpuść masło, dodaj cukier i wiórki kokosowe. Wiórki praż na niewielkiej mocy palnika przez około 3 minuty. Posypkę kokosową pozostaw do ostudzenia.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Cały czas miksując dodawaj cukier puder i twaróg. Pod koniec miksowania cienkim strumieniem wlej galaretki.
Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy wyłóż herbatnikami.
Na herbatniki wylej masę serową. Wierzch ciasta posyp uprażonymi i ostudzonymi wiórkami kokosowymi.
Super! Teraz tylko do weekendu i takie sobie zrobię
OdpowiedzUsuń