środa, 29 stycznia 2020

Śnieżny puch (bez pieczenia)

Lekkie jak puszek ciasto bez pieczenia na bazie twarogu i śmietany kremówki z dodatkiem galaretki cytrynowej i posypki z wiórków kokosowych. Śnieżny puch to bardzo smaczny i orzeźwiający deser, a jego dodatkową zaletą jest szybkość i prostota wykonania. :)
Śnieżny puch (bez pieczenia)

Śnieżny puch (bez pieczenia)

Śnieżny puch (bez pieczenia)


Śnieżny puch - składniki:

  • 500 g trzykrotnie mielonego twarogu (użyłam z wiaderka)
  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 500 ml wrzątku
  • kilkanaście sztuk herbatników

Śnieżny puch - składniki na posypkę kokosową:

  • 50 g masła 
  • 1 łyżka cukru
  • 2/3 szklanki wiórków kokosowych

Jak zrobić ciasto śnieżny puch?

  • Galaretki rozpuść we wrzątku i pozostaw do ostudzenia.
  • W rondelku lub na patelni rozpuść masło, dodaj cukier i wiórki kokosowe. Wiórki praż na niewielkiej mocy palnika przez około 3 minuty. Posypkę kokosową pozostaw do ostudzenia. 
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Cały czas miksując dodawaj cukier puder i twaróg. Pod koniec miksowania cienkim strumieniem wlej galaretki.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy wyłóż herbatnikami.
  • Na herbatniki wylej masę serową. Wierzch ciasta posyp uprażonymi i ostudzonymi wiórkami kokosowymi.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Śnieżny puch (bez pieczenia)


Śnieżny puch (bez pieczenia)

Śnieżny puch (bez pieczenia)

1 komentarz: