Niesamowicie miękka, puszysta i lekka babka z dodatkiem ubitej śmietany kremówki 30%. Dzięki bitej śmietanie nie trzeba już dodawać do ciasta dodatkowego tłuszczu w postaci masła czy oleju. Babka na bitej śmietanie jest naprawdę pyszna, a do tego prosta i szybka w przygotowaniu. :)
Babka na bitej śmietanie - składniki:
- 300 ml śmietany kremówki 30%
- 3 duże jajka
- 1 szklanka cukru
- szczypta soli
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub aromatu waniliowego
Jak zrobić babkę na bitej śmietanie?
- Zimną śmietanę kremówkę ubij na sztywno.
- W osobnej misce ubij jajka z cukrem i szczyptą soli na jasną i puszystą masę. Do jajek dodaj ubitą śmietankę i delikatnie wymieszaj łyżką.
- Do jajek ze śmietanką dodawaj stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto cały czas mieszaj łyżką.
- Na koniec dodaj ekstrakt z wanilii i ponownie krótko wymieszaj.
- Ciasto przelej do formy na babkę z kominem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut.
- Ostudzoną babkę możesz oprószyć cukrem pudrem.
Źródło przepisu: arabeskawaniliowa.pl
Przepysznie, świetny przepis :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję i pozdrawiam. :) :)
Usuńtrzeba będzie wypróbować przepis
OdpowiedzUsuń