Pyszny, domowy chleb z garnka, który wyrasta przez kilka godzin w lodówce. Chleb pieczony w garnku jest puszysty w środku, a na zewnątrz posiada grubą, chrupiącą skórkę.
Chleb z garnka - składniki:
- 5 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 2 szklanki ciepłej wody
- 3 łyżki oleju
Jak zrobić chleb z garnka?
- Do dużej miski rozkrusz drożdże, wlej ciepłą wodę, dodaj cukier i sól. Wymieszaj.
- Do miski przesiej mąkę i dodaj olej. Całość dokładnie wymieszaj łyżką.
- Miskę z ciastem szczelnie owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 8 godzin, do wyrośnięcia.
- Po upływie powyższego czasu, ciasto wyrabiaj na stolnicy podsypanej mąką tak długo, aż przestanie się kleić do rąk.
- W międzyczasie piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza i wstaw do niego naczynie żaroodporne z pokrywką, w którym będziesz piec chleb.
- Do dobrze nagrzanego naczynia przełóż ciasto, przykryj pokrywką i piecz przez 30 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i piecz chleb jeszcze przez 20 minut.
- Gotowy chleb wyjmij z naczynia żaroodpornego, przełóż na kratkę i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Powiem szczerze, że nigdy nie próbowałam takiego chleba, a zdjęcia wyglądają wprost obłędnie :) Znudziły mi się te sklepowe mieszanki - na dobrą sprawę to nie wiadomo co tam tak dokładnie jest, niektóre pieczywo jest tak nadmuchane, że człowiek ma wątpliwości, co tak naprawdę kupuje. Przez chwilę miałam dużą chęć na kupno automatu do robienia chleba, ale uznałam, że zacznę małymi krokami, właśnie z takimi przepisami i jeśli okaże się, że jestem w tym konsekwentna, pomyślę o akcesoriach. Nie mogę się doczekać efektu końcowego. Dziękuję za przepis!
OdpowiedzUsuń