Rozpływające się w ustach ciasto składające się z biszkoptu, galaretki z dżemem wiśniowym, kremu budyniowego, bezy makowo-kokosowej i polewy czekoladowej. Jestem przekonana, że na jednym kawałku się nie skończy. :)
Ciasto Biskup - składniki na biszkopt:
3 jajka
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto Biskup - składniki na warstwę wiśniową:
350 g dżemu wiśniowego
2 galaretki wiśniowe
2 szklanki wody
Ciasto Biskup - składniki na masę budyniową:
2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
4 żółtka
1,5 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
200 g miękkiego masła
Ciasto Biskup - składniki na bezę makowo-kokosową:
4 białka
1 szklanka cukru
1 szklanka suchego maku
1 szklanka wiórków kokosowych
Ciasto Biskup - składniki na polewę czekoladową:
100 g masła
0,5 szklanki cukru
1/3 szklanki mleka
4 łyżki kakao
Pozostałe składniki:
wiórki kokosowe do posypania
Jak zrobić ciasto Biskup?
W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka zmiksuj ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawaj stopniowo cukier do czasu, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejsz obroty mikserai wciąż miksując, dodawaj po jednym żółtku. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie wmieszaj przy pomocy łyżki lub szpatułki.
Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez około 30 minut - do suchego patyczka.
Przygotuj warstwę wiśniową. Zagotuj 2 szklanki wody, rozpuść galaretki i dokładnie wymieszaj. Do gorących galaretek dodaj dżem, ponownie wymieszaj. Warstwę wiśniową pozostaw do ostudzenia i lekkiego stężenia. Warstwę wiśniową wyłóż na ostudzony biszkopt. Formę z ciastem wstaw do lodówki.
Przygotuj masę budyniową. W rondelku zagotuj 1,5 szklanki mleka z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałej 0,5 szklanki mleka rozmieszaj żółtka z mąką pszenną i mąką ziemniaczaną. Mieszankę wlej na gotujące się mleko i cały czas mieszając ugotuj gęsty budyń. Pozostaw do ostudzenia.
Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń.
Masę budyniową wyłóż na całkowicie stężałą warstwę wiśniową.
Przygotuj bezę makowo-kokosową. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodaj partiami cukier. Na koniec wsyp mak i wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszaj łyżką.
Formę do pieczenia o średnicy 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
Bezę makowo-kokosową pozostaw do ostudzenia, a następnie wyłóż ją na masę budyniową. Lekko dociśnij.
Przygotuj polewę. W rondelku rozpuść masło, dodaj cukier, mleko i kakao. Dokładnie wymieszaj. Polewę pozostaw do ostudzenia.
koniecznie wypróbuję!
OdpowiedzUsuńPolecam, jest pyszne! :)
Usuń