Obłędne w smaku ciasto bez pieczenia na herbatnikach składające się z masy mlecznej na bazie mleka w proszku i śmietany kremówki, masy kajmakowej i przepysznej polewy czekoladowej z orzechami laskowymi. To ciasto z pewnością przypadnie do gustu wszystkim łasuchom i miłośnikom słodkości. Polecam! :)
Ciasto Maxi King - składniki:
- około 400 g herbatników
- 400 g masy kajmakowej
Ciasto bez pieczenia Maxi King - składniki na masę mleczną:
- 0,5 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 opakowania cukru waniliowego (32 g)
- 250 g miękkiego masła
- 3,5 szklanki mleka w proszku
- 200 ml śmietany kremówki 30%
Ciasto Maxi King - składniki na polewę czekoladową:
- 200 g mlecznej czekolady
- 1/4 szklanki mleka
- 150 g orzechów laskowych
Jak zrobić ciasto Maxi King?
- W pierwszej kolejności upraż orzechy laskowe. Orzechy wsyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz około 8-10 minut, aż skórka orzechów stanie się ciemniejsza i popęka. Należy pilnować czasu pieczenia, ponieważ orzechy łatwo się przypalają. Odstaw orzechy, by wystygły. Następnie przesyp orzechy do ściereczki, skręć ją u góry i mocno pocieraj. Dzięki temu skórka z łatwością z nich zejdzie. Orzechy drobno posiekaj, najlepiej przy pomocy blendera.
- Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na jej dno ułóż pierwszą warstwę herbatników.
- Na wolnym ogniu zagotuj mleko z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostaw do ostudzenia.
- Miękkie masło dokładnie utrzyj i wciąż miksując dodawaj naprzemiennie małymi porcjami, łyżka po łyżce, mleko z cukrami i mleko w proszku. Masę dokładnie utrzyj.
- Śmietanę kremówkę ubij na sztywno i dodaj do mlecznej masy. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
- Połowę masy mlecznej wyłóż na ułożone w formie herbatniki, przykryj kolejną warstwą herbatników.
- Teraz wyłóż masę kajmakową. Warto ją wcześniej podgrzać, wówczas łatwiej będzie się rozprowadzać.
- Bezpośrednio na masę kajmakową wyłóż pozostałą część kremu mlecznego, a następnie kolejną warstwę herbatników.
- W kąpieli wodnej roztop czekoladę razem z mlekiem. Kiedy całkowicie się rozpuści dodaj posiekane orzeszki i wymieszaj. Czekoladę z orzeszkami wylej na wierzch ciasta.
- Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Można czymś zastąpić mleko w proszku?
OdpowiedzUsuńNie, niestety w tym przepisie nie można zastąpić mleka w proszku. Jest ono jednym z głównych składników ciasta i to właśnie ono nadaje mu charakterystyczny smak. :)
UsuńRobiłam i można zastąpić mleko w proszku otóż białkiem serwatkowym np.waniliowym lub ciasteczkowym-pycha.
UsuńMożna zastąpić, proszkiem w mleku :)
OdpowiedzUsuńMam uczulenie na orzechy ...czy wobec tego mogę zastosować rodzynki?
OdpowiedzUsuńNiestety nie. Orzechy laskowe stanowią główny składnik tego ciasta i nie można ich niczym zastąpić.
UsuńMysle ze skoro masz uczulenie spokojnie mozesz odpuscic sobie orzechy zrobic samą polewe czekoladową i np posypać kokosem lub migdałami 😊
UsuńWitajcie, to ciasto jeszcze co prawda jest przede mną ale piszę, by coś doradzić. Zamiast orzechów można dodać popping z kasz - amarantus, jaglany czy gryczany (wiem że są inne ale ja akurak tymi dysponuję :) ). Alternatywa to też płatki z kasz ale te są dość płaskie. Sisi
OdpowiedzUsuńZrobiłam, przepyszne :) niestety nie miałam mlecznej czekolady i dałam gorzka, troszkę zepsuło to smak, jednak bardziej pasuje mleczna, dałam tylko trzy szklanki mleka w proszku i też wyszło . Bardzo polecam przepis :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję za komentarz. Cieszę się, że ciasto się udało i smakowało. :) Polecam również inne swoje przepisy. Pozdrawiam! :) :) :)
UsuńCiasto wyszło, wygląda świetnie. Minusik - jest naprawdę baardzo:)słodkie.
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz. No tak, to ciasto jest naprawdę bardzo słodkie. :)
UsuńCiasto przepyszne. Wszystkim smakowało. Dziękuje za przepis
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo się cieszę, że smakowało. :) Pozdrawiam serdecznie! :)
UsuńCzy czekolada z orzechami jak jest płynna to stężeje na cieście?
OdpowiedzUsuńTak, tak. Po kilku godzinach spędzonych w lodówce stanie się twarda. :)
OdpowiedzUsuńNa ile to jest mniej więcej porcji? I po ile te porcje gram mają?
OdpowiedzUsuńPrzepis bardzo apetyczny, bardzo ciekawe w smaku, pyszne, ale baaaardzo słodkie. Z jednej blachy wyjdzie z tego powodu bardzo dużo porcji, koniecznie z niesłodzona kawka😀
OdpowiedzUsuńZa słodki 🤮🤮
OdpowiedzUsuńPrzepis świetny ale dla mnie i moich dzieci za słodki, dlatego nie daję masy kajmakowej i wychodzi pyszna mleczna kostka, polecam :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję. :) Tak, to ciasto jest bardzo słodkie, ale cieszę się, że znalazła Pani/Pan sposób na modyfikację, która Pani/Panu odpowiada. Pozdrawiam. :)
UsuńMożna nie dawac normalnego cukru? Strasznie słodkie wyszło 🙈
OdpowiedzUsuńŚwietny deser. Jak niespodziewanie wpadną znajomi, można szybko przygotować :D
OdpowiedzUsuńCiasto kozak,wszystkim smakuje i nie jest trudne do zrobienia. Dzięki :)
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo się cieszę, że smakuje. Pozdrawiam i życzę wesołych świąt. :)
UsuńHerbatniki można zastąpić krakersami aby przełamać slodycz
OdpowiedzUsuńMożna. :)
UsuńParę dni temu na konferencji było te ciasto, mega pyszne.
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta bez pieczenia, a to wydaje się być prawdziwym rarytasem. Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! Cieszę się, że można zastąpić mleko w proszku innymi składnikami, na pewno ułatwi to przygotowanie.
OdpowiedzUsuń