piątek, 7 lutego 2020

Ciasto na kefirze z morelami

Wilgotne i puszyste ciasto z morelami na kefirze, które przygotujesz w 5 minut. :)
Ciasto na kefirze z morelami

Ciasto na kefirze z morelami






Ciasto z morelami - składniki:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 400 g kefiru
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • 350 g moreli
  • dodatkowo: bułka tarta i cukier puder

Jak zrobić ciasto z morelami na kefirze?

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Jajka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę, dodaj kefir, olej i krótko zmiksuj.
  • Do ciasta dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier waniliowy, ponownie krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Morele przekrój na połówki i wyjmij pestki.
  • Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Ciasto przelej do formy. Wierzch ciasta posyp niewielką ilością bułki tartej tak, by powstała jej cienka warstwa. Ułóż pokrojone morele.
  • Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 1 godzinę - do suchego patyczka.
  • Wierzch gotowego ciasta możesz oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Ciasto na kefirze z morelami
Ciasto na kefirze z morelami
Ciasto na kefirze z morelami

1 komentarz: