Princessa to pyszne, mocno kokosowe ciasto składające się z bezy kokosowo-migdałowej z wafelkami Princessa i delikatnego, rozpływającego się w ustach kremu budyniowego.
Ciasto Princessa - składniki na bezę:
- 5 białek
- 0,5 szklanki cukru
- 1 szklanka posiekanych migdałów
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 2 Princessy kokosowe longa (2 x 48 g)
Ciasto Princessa - składniki na krem:
- 5 żółtek
- 1,5 szklanki mleka
- 330 ml śmietany kremówki 30%
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 g miękkiego masła
Pozostałe składniki:
- wiórki kokosowe do posypania
Jak zrobić ciasto Princessa?
- Przygotuj bezę. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania partiami dodaj cukier. Dodaj migdały i wiórki kokosowe, delikatnie wymieszaj łyżką.
- Wafelki Princessa pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do białek, delikatnie wymieszaj.
- Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Ciasto wlej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut. Upieczoną bezę pozostaw do ostudzenia.
- Przygotuj krem. W rondelku zagotuj 3/4 szklanki mleka, śmietanę kremówkę i cukier. W pozostałym mleku rozmieszaj żółtka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Na gotujące się mleko wlej masę jajeczną i energicznie mieszając gotuj do czasu uzyskania gęstego i gładkiego budyniu. Masę pozostaw do całkowitego ostudzenia.
- Miękkie masło utrzyj na puch. Cały czas miksując stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj ostudzony budyń.
- Na ostudzoną bezę wyłóż krem. Wierzch ciasta oprósz wiórkami kokosowymi.
- Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Inspiracja: obzarciuch.pl
koniecznie zrobię!
OdpowiedzUsuń