Pyszne, efektowne i dość pracochłonne ciasto składające się z biszkoptu kakaowego, masy mlecznej na bazie mleka w proszku, niebieskiej warstwy galaretkowej, pianki śmietankowej i polewy czekoladowej z wiórkami kokosowymi, które swym smakiem i wyglądem zachwyca nie tylko najmłodszych. :)
Ciasto Smerfuś - składniki na biszkopt:
6 jajek
3/4 szklanki cukru
2 łyżki mleka
2 łyżki oleju
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
do nasączenia: 0,5 szklanki wody + 1 łyżka cukru pudru + 1 łyżka soku z cytryny
Ciasto Smerfowe - składniki na masę mleczną:
0,5 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (około 16 g)
200 g miękkiego masła
2 szklanki mleka w proszku
Ciasto Smerfuś - składniki na piankę śmietankową:
400 ml śmietany kremówki 30%
2 galaretki niebieskie
500 ml wody
Ciasto Smerfuś - składniki na polewę czekoladową:
50 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
4 łyżki mleka
Pozostałe składniki:
2 galaretki niebieskie
600 ml wody
wiórki kokosowe do oprószenia
Jak zrobić ciasto Smerfuś?
W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodaj żółtka, krótko zmiksuj. Kolejno wlej mleko i olej, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość wymieszaj łyżką lub rózgą.
Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej do formy.
Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 30 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw biszkopt do całkowitego ostudzenia.
Ostudzony biszkopt przekrój na dwa blaty.
Dwie galaretki niebieskie rozpuść w 600 ml wrzątku, natomiast dwie galaretki niebieskie do pianki śmietankowej rozpuść w 500 ml wrzątku. Galaretki pozostaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki, by lekko stężały.
Następnie przygotuj mleczną masę. Na wolnym ogniu zagotuj mleko z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostaw do ostudzenia.
Miękkie masło dokładnie zmiksuj i wciąż miksując dodawaj naprzemiennie małymi porcjami, łyżka po łyżce, mleko z cukrami i mleko w proszku. Masę dokładnie utrzyj.
Pierwszy blat biszkoptu włóż z powrotem do formy i nasącz wodą wymieszaną z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Na biszkopt wyłóż masę mleczną i wstaw do lodówki, co całkowitego stężenia.
Kiedy masa mleczna stężeje wylej na nią lekko stężałe galaretki rozpuszczone w 600 ml wody. Ponownie wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
Przygotuj piankę śmietankową. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj lekko stężałe galaretki rozpuszczone w 500 ml wody i zmiksuj do całkowitego połączenia się składników.
Piankę śmietankową wyłóż na stężałą galaretkę.
Piankę przykryj drugim blatem biszkoptu.
Przygotuj polewę czekoladową. Czekolady z mlekiem rozpuść w kąpieli wodnej, pozostaw do lekkiego ostudzenia, a następnie wylej na wierzch biszkoptu. Ciasto oprósz wiórkami kokosowymi.
Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Superowe :) już mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję i polecam. :)
UsuńJedno z najlepszych ciast,jest fantastyczne,wspaniale się prezentuje,a jak smakuje!Bardzo polecam.
UsuńDziękuję za tak miły komentarz. Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało. Pozdrawiam serdecznie. :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńZamierzam zrobić niedługo.Dzięki za przepis.:)
OdpowiedzUsuńCudne,na pewno zrobię.
OdpowiedzUsuń