piątek, 28 lutego 2020

Ciasto Smerfuś

Pyszne, efektowne i dość pracochłonne ciasto składające się z biszkoptu kakaowego, masy mlecznej na bazie mleka w proszku, niebieskiej warstwy galaretkowej, pianki śmietankowej i polewy czekoladowej z wiórkami kokosowymi, które swym smakiem i wyglądem zachwyca  nie tylko najmłodszych. :)
Ciasto Smerfuś



Ciasto Smerfuś - składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • do nasączenia: 0,5 szklanki wody + 1 łyżka cukru pudru + 1 łyżka soku z cytryny

Ciasto Smerfowe - składniki na masę mleczną:

  • 0,5 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (około 16 g)
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 szklanki mleka w proszku


Ciasto Smerfuś - składniki na piankę śmietankową:

  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 galaretki niebieskie
  • 500 ml wody

Ciasto Smerfuś - składniki na polewę czekoladową:

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 4 łyżki mleka

Pozostałe składniki:

  • 2 galaretki niebieskie
  • 600 ml wody
  • wiórki kokosowe do oprószenia


Jak zrobić ciasto Smerfuś?

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodaj żółtka, krótko zmiksuj. Kolejno wlej mleko i olej, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość wymieszaj łyżką lub rózgą. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej do formy.
  • Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 30 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw biszkopt do całkowitego ostudzenia.
  • Ostudzony biszkopt przekrój na dwa blaty. 
  • Dwie galaretki niebieskie rozpuść w 600 ml wrzątku, natomiast dwie galaretki niebieskie do pianki śmietankowej rozpuść w 500 ml wrzątku. Galaretki pozostaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki, by lekko stężały.
  • Następnie przygotuj mleczną masę. Na wolnym ogniu zagotuj mleko z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostaw do ostudzenia.
  • Miękkie masło dokładnie zmiksuj i wciąż miksując dodawaj naprzemiennie małymi porcjami, łyżka po łyżce, mleko z cukrami i mleko w proszku. Masę dokładnie utrzyj. 
  • Pierwszy blat biszkoptu włóż z powrotem do formy i nasącz wodą wymieszaną z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Na biszkopt wyłóż masę mleczną i wstaw do lodówki, co całkowitego stężenia.
  • Kiedy masa mleczna stężeje wylej na nią lekko stężałe galaretki rozpuszczone w 600 ml wody. Ponownie wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
  • Przygotuj piankę śmietankową. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj lekko stężałe galaretki rozpuszczone w 500 ml wody i zmiksuj do całkowitego połączenia się składników.
  • Piankę śmietankową wyłóż na stężałą galaretkę.
  • Piankę przykryj drugim blatem biszkoptu.
  • Przygotuj polewę czekoladową. Czekolady z mlekiem rozpuść w kąpieli wodnej, pozostaw do lekkiego ostudzenia, a następnie wylej na wierzch biszkoptu. Ciasto oprósz wiórkami kokosowymi.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Smacznego!
Ciasto Smerfuś

Ciasto Smerfuś

Ciasto Smerfuś

Ciasto Smerfuś

7 komentarzy:

  1. Superowe :) już mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję i polecam. :)

      Usuń
    2. Jedno z najlepszych ciast,jest fantastyczne,wspaniale się prezentuje,a jak smakuje!Bardzo polecam.

      Usuń
    3. Dziękuję za tak miły komentarz. Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało. Pozdrawiam serdecznie. :)

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zamierzam zrobić niedługo.Dzięki za przepis.:)

    OdpowiedzUsuń