wtorek, lutego 04, 2020

Ciasto Użądlenie Pszczoły

Przepyszne, rozpływające się w ustach ciasto z kremem budyniowo-śmietankowym, dżemem morelowym i płatkami migdałowymi. 
Ciasto Użądlenie Pszczoły





Ciasto Użądlenie Pszczoły - składniki na ciasto:

  • 4 duże jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 3 łyżki oleju
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 70 g płatków migdałowym

Ciasto Użądlenie Pszczoły - składniki na krem:

  • 500 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 budyń waniliowy (proszek: 40 g)
  • 350 ml śmietany kremówki 30%
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody

Pozostałe składniki:

  • 3 łyżki dżemu morelowego


Jak zrobić ciasto Użądlenie Pszczoły?

  • Przygotuj ciasto.Jajka zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując, wlej do masy jajecznej olej. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i krótko zmiksuj na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników.
  • Spód tortownicy o średnicy 24-25 cm wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj go cieniutką warstwą oleju. Ciasto przelej do tortownicy, posyp płatkami migdałowymi i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut. 
  • Ciasto pozostaw do całkowitego ostudzenia, a następnie przekrój je na dwa blaty.
  • Przygotuj krem. W rondelku zagotuj 350 ml mleka z cukrem i cukrem waniliowym.
  • W pozostałym mleku rozmieszaj proszek budyniowy. Powstałą mieszankę wlej na gotujące się mleko i ugotuj gęsty budyń.
  • Budyń odstaw do całkowitego ostudzenia.
  • Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Wystudzony budyń zmiksuj, a następnie dodaj do niego ubitą śmietanę. Na koniec cienkim strumieniem wlej żelatynę. Dokładnie zmiksuj. Krem będzie dość rzadki, ale tak ma być. 
  • Dolną część biszkoptu umieść w tortownicy. Na spodzie biszkoptu rozsmaruj dżem morelowy. Na biszkopt z dżemem wyłóż krem. Na kremie ułóż drugą część biszkoptu, delikatnie dociśnij. 
  • Ciasto przełóż na kilka godzin do lodówki. 
Smacznego!
Ciasto Użądlenie Pszczoły


Źródło przepisu: gotujebolubie.pl

1 komentarz:

  1. Wygląda mega smacznie, nie wybaczę sobie jak go nie zrobię w ten weekend :)
    Mam nadzieję, że wyjdzie równie dobre jak twoje!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger