Przepyszne, rozpływające się w ustach ciasto z kremem budyniowo-śmietankowym, dżemem morelowym i płatkami migdałowymi.
Ciasto Użądlenie Pszczoły - składniki na ciasto:
4 duże jajka
2/3 szklanki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
3 łyżki oleju
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
70 g płatków migdałowym
Ciasto Użądlenie Pszczoły - składniki na krem:
500 ml mleka
3 łyżki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
1 budyń waniliowy (proszek: 40 g)
350 ml śmietany kremówki 30%
3 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki wody
Pozostałe składniki:
3 łyżki dżemu morelowego
Jak zrobić ciasto Użądlenie Pszczoły?
Przygotuj ciasto.Jajka zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując, wlej do masy jajecznej olej. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i krótko zmiksuj na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników.
Spód tortownicy o średnicy 24-25 cm wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj go cieniutką warstwą oleju. Ciasto przelej do tortownicy, posyp płatkami migdałowymi i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut.
Ciasto pozostaw do całkowitego ostudzenia, a następnie przekrój je na dwa blaty.
Przygotuj krem. W rondelku zagotuj 350 ml mleka z cukrem i cukrem waniliowym.
W pozostałym mleku rozmieszaj proszek budyniowy. Powstałą mieszankę wlej na gotujące się mleko i ugotuj gęsty budyń.
Budyń odstaw do całkowitego ostudzenia.
Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Wystudzony budyń zmiksuj, a następnie dodaj do niego ubitą śmietanę. Na koniec cienkim strumieniem wlej żelatynę. Dokładnie zmiksuj. Krem będzie dość rzadki, ale tak ma być.
Dolną część biszkoptu umieść w tortownicy. Na spodzie biszkoptu rozsmaruj dżem morelowy. Na biszkopt z dżemem wyłóż krem. Na kremie ułóż drugą część biszkoptu, delikatnie dociśnij.
Wygląda mega smacznie, nie wybaczę sobie jak go nie zrobię w ten weekend :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że wyjdzie równie dobre jak twoje!