niedziela, 2 lutego 2020

Ciasto z budyniem, kokosem i brzoskwiniami

Kruche, kakaowe ciasto składające się z warstwy budyniowej, brzoskwiń w puszce i pysznej masy kokosowej.
Ciasto z budyniem, kokosem i brzoskwiniami



Ciasto z budyniem, kokosem i brzoskwiniami - składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 6 żółtek
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Kokosowo-budyniowe ciasto z brzoskwiniami - składniki na masę budyniową:

  • 2 budynie śmietankowe (proszek: 2 x 40 g)
  • 3 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru

Kruche ciasto z brzoskwiniami, kokosem i budyniem - składniki na masę kokosową:

  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 1 budyń śmietankowy (proszek: 40 g)
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 ml śmietany kremówki 30%

Ciasto z brzoskwiniami, kokosem i budyniem - pozostałe składniki:

  • 1 puszka brzoskwiń


Jak zrobić ciasto z budyniem, kokosem i brzoskwiniami?

  • Przygotuj ciasto. Na stolnicę wsyp mąkę, dodaj posiekane masło, żółtka, cukier, kakao i proszek do pieczenia. Z podanych składników zagnieć kruche ciasto.
  • Ciasto podziel na dwie części: 2/3 i 1/3. Mniejszą cześć uformuj na kształt kuli, zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki. 
  • Formę o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy wylep większą częścią ciasta.
  • Brzoskwinie odsącz z zalewy i pokrój w kostkę. 
  • W rondelku zagotuj 2 szklanki mleka z cukrem. W pozostałej szklance mleka rozmieszaj proszki budyniowe. Na gotujące się mleko wlej rozmieszane proszki, i cały czas mieszając, ugotuj gęsty budyń. Budyń odstaw na około 15-20 minut, do lekkiego ostudzenia. 
  • Jeszcze ciepły, ale nie gorący budyń wylej na kruche ciasto.
  • Na masie budyniowej poukładaj pokrojone brzoskwiniowe. 
  • Przygotuj masę kokosową. Do miseczki wsyp wiórki kokosowe, budyń w proszku i mąkę ziemniaczaną, wymieszaj i odstaw na bok. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier. Zmniejsz obroty miksera i dodaj wymieszane wiórki kokosowe z proszkiem budyniowym i mąką ziemniaczaną. Na koniec wlej śmietanę kremówkę, krótko zmiksuj. Masę wyłóż na brzoskwinie.
  • Z zamrażarki wyjmij pozostałą część ciasta i zetrzyj ją na dużych oczkach tarki na masę kokosową.
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę.
Smacznego!
Ciasto z budyniem, kokosem i brzoskwiniami
Ciasto z budyniem, kokosem i brzoskwiniami

Źródło przepisu: przyslijprzepis.pl

1 komentarz: