czwartek, 20 lutego 2020

Ciasto z ptasim mleczkiem

Wyśmienite ciasto składające się z kakaowego biszkoptu, kremu kokosowego z ptasim mleczkiem oraz warstwy cappuccino. 
Ciasto z ptasim mleczkiem



Ciasto z ptasim mleczkiem - składniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka mleka
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki kakao
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto z ptasim mleczkiem - składniki na warstwę kokosową:

  • 3 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (proszek: 40 g)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła

Ciasto z ptasim mleczkiem - składniki na warstwę cappuccino:

  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki sypkiego cappuccino (użyłam orzechowego)

Pozostałe składniki:

  • około 30 sztuk ptasiego mleczka (użyłam waniliowego)
  • dodatkowo: cappuccino do oprószenia 


Jak zrobić ciasto z ptasim mleczkiem?

  • Przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno. Pod koniec ubijania partiami dodawaj cukier i miksuj do czasu uzyskania gęstej i lśniącej masy. Wciąż miksując dodawaj po jednym żółtku. Wlej olej i mleko, krótko zmiksuj. Wsyp mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia, i delikatnie wmieszaj łyżką.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 30 minut - do suchego patyczka. Biszkopt pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Przygotuj warstwę kokosową. W rondelku zagotuj 1,5 szklanki mleka z cukrem i wiórkami kokosowymi. W pozostałej 1,5 szklance mleka rozmieszaj proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną. Mieszankę wlej na gotujące się mleko i cały czas mieszając, gotuj do czasu uzyskania budyniu. Pod koniec gotowania dodaj masło i mieszaj do czasu całkowitego połączenia się składników. Odstaw na około 3 minuty, a następnie gorącą masę wylej na biszkopt. Biszkopt z masą kokosową odstaw na bok, do ostudzenia.
  • Na ostudzonej warstwie kokosowej ułóż ptasie mleczko.
  • Przygotuj warstwę cappuccino. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder i cappuccino. Na sam koniec, cienkim strumieniem wlej do masy żelatynę. Krótko zmiksuj.
  • Masę śmietanową wylej na ciasto. Wierzch ciasta oprósz cappuccino.
  • Ciasto wstaw na kilkanaście godzin do lodówki.
Smacznego!
Ciasto z ptasim mleczkiem

Ciasto z ptasim mleczkiem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz