Niesamowicie krucha, aromatyczna, soczysta łopatka wieprzowa z chrupiącą skórką pieczona przez pięć godzin w niskiej temperaturze. Polecam wypróbować ten przepis. :)
Długo pieczona łopatka wieprzowa - składniki:
- 1,2 kg łopatki wieprzowej
- 3 łyżki wędzonej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 2 łyżeczki tymianku
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżki brązowego cukru
- 6 łyżek oleju
- 8 ząbków czosnku
- 4 cebule
Jak zrobić długo pieczoną łopatkę wieprzową?
- Mięso oczyść i osusz.
- Do miseczki dodaj paprykę wędzoną, słodką i ostrą, tymianek, sól, pieprz, cukier, 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i olej. Całość dokładnie wymieszaj.
- Powstałą marynatą dokładnie, z każdej strony, natrzyj mięso. Tak przygotowane mięso wstaw na około 12 godzin do lodówki.
- Po upływie powyższego czasu obierz cebule i pokrój je na ćwiartki, a pozostałe 4 ząbki czosnku pokrój na plastry.
- Cebulę i czosnek wyłóż na dno naczynia żaroodpornego, w którym będziesz piec mięso. Na cebulę z czosnkiem połóż zamarynowane mięso.
- Mięso wstaw do piekarnika nagrzanego do 140 stopni Celsjusza i piecz bez przykrycia przez 1 godzinę. Po upływie tego czasu przykryj naczynie żaroodporne pokrywką i piecz jeszcze przez 4 godziny.
Piekarnik nadtowiony tylko góra i dół czy z termoobiegiem?
OdpowiedzUsuńGóra - dół. :)
UsuńMięsko wyszło genialne, a do tego prawie samo się robi. Pychota ��
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz i cieszę się, że smakowało. :) Pozdrawiam :)
UsuńWyszło pycha.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało i polecam inne przepisy. Pozdrawiam🙂
Usuńwyglada pieknie .musze sprubowac
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam. :)
UsuńNajniższa półka czy środkowa?
OdpowiedzUsuńPiekłam na środkowej. :)
UsuńPrzepyszne tylko za suche...
OdpowiedzUsuńCo zrobić by było bardziej soczyste?
marynowac w mleku
UsuńPiekarnik gazowy z grzaniem dół? Da radę półka środek?
OdpowiedzUsuńNiestety nie jestem w stanie pomóc, ponieważ nigdy nie używałam piekarnika gazowego. Pozdrawiam serdecznie. :)
UsuńJak za suche to krócej w piekarniku, osobiście u mnie było 4 godziny w tej temperaturze tylko że kawałek 80 dkg a nie 1,2kg tylko uważam że czas zależy od grubości samej kulki mięsa, ja marynowalem około 40 godzin i po wyjęciu z piekarniku po prostu się rozsypywalo pod nożem i nie szło go ukroic ładnie, gdy trochę przestyglo idealnie się kroilo
OdpowiedzUsuńA co zrobić aby ta pieczeń była w sosie?
OdpowiedzUsuń