Wyborne w smaku i świetnie prezentujące się ciasto składające się z biszkoptu przygotowanego na bazie budyniu czekoladowego, aksamitnego kremu chałwowego i galaretki z brzoskwiniami. Pycha!
Kostka chałwowa z brzoskwiniami - składniki na biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka mąki pszennej
3 budynie czekoladowe (3 x 40 g)
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto chałwowe z brzoskwiniami - składniki na warstwę brzoskwiniową:
2 galaretki brzoskwiniowe
2,5 szklanki wrzątku
1 puszka brzoskwiń
Chałwowiec z brzoskwiniami - składniki na krem:
3 szklanki mleka
2 budynie waniliowe (2 x 40 g)
200 g miękkiego masła
350 g chałwy waniliowej
Pozostałe składniki:
gorzkie kakao do oprószenia
Jak zrobić kostkę chałwową z brzoskwiniami?
Przygotuj biszkopt. Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania partiami dodaj cukier i cukier waniliowy. Wciąż miksując dodawaj po jednym żółtku. Wsyp mąkę przesianą z proszkami budyniowymi i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj łyżką.
Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut.
Biszkopt pozostaw do całkowitego ostudzenia, a następnie przekrój na dwa blaty.
Galaretki rozpuść w 2,5 szklanki wrzątku. Pozostaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki do lekkiego stężenia. Brzoskwinie pokrój w kostkę. Sok z brzoskwiń pozostaw do nasączenia ciasta.
Dolny blat ciasta ponownie włóż do formy i nasącz sokiem z brzoskwiń. Poukładaj na nim pokrojone brzoskwinie i zalej tężejącą galaretką. Ciasto wstaw do lodówki, do całkowitego stężenia.
Przygotuj krem. W rondelku zagotuj 2 szklanki mleka. W pozostałej szklance mleka rozmieszaj proszki budyniowe. Mieszankę wlej na gotujące się mleko i cały czas mieszając, ugotuj gęsty budyń. Budyń przykryj folią spożywczą i odstaw do całkowitego ostudzenia.
Chałwę rozdrobnij widelcem. Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj na przemian do masła ostudzony budyń i rozdrobnioną chałwę.
Na stężałą warstwę brzoskwiniową wyłóż 2/3 masy chałwowej, przykryj drugim blatem biszkoptu, wyłóż pozostały krem chałwowy. Wierzch ciasta oprósz gorzkim kakao.
Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
ależ apetycznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję. :)
Usuń