Kostka wiśniowa to pyszne i proste w przygotowaniu ciasto składające się z biszkoptu, wiśni w galaretce i kremu śmietanowego z mascarpone. :)
Kostka wiśniowa - składniki na biszkopt:
- 4 duże jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2,5 łyżki oleju
Kostka wiśniowa - składniki na warstwę wiśniową:
- 2 galaretki wiśniowe
- 700 ml gorącej wody
- 400 g wydrylowanych wiśni świeżych, mrożonych lub z kompotu
Kostka wiśniowa - składniki na krem śmietanowy z mascarpone:
- 500 ml śmietany kremówki 30%
- 250 g mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 2,5 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
Pozostałe składniki:
- gorzkie kakao do oprószenia
Jak zrobić kostkę wiśniową?
- Przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka zmiksuj na sztywną pianę. Pod koniec miksowania stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Wciąż miksując, dodawaj po jednym żółtku i wlej olej. Dodaj mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj szpatułką.
- Formę o wymiarach 25 x 30 cm (ja zrobiłam w formie 20 x 25 i biszkopt wyszedł mi odrobinę za wysoki, dlatego najlepiej zrobić ciasto w odrobinie większej formie) wyłóż papierem do pieczenia.
- Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut.
- Galaretki rozpuść w gorącej wodzie, pozostaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki, by lekko stężały.
- Na ostudzonym biszkopcie ułóż wiśnie i zalej je lekko tężejącą galaretkę. Ciasto wstaw do lodówki, do całkowitego stężenia.
- Żelatynę zalej dwoma łyżkami zimnej wody i odstaw na 10 minut, do napęcznienia. Po tym czasie żelatynę krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia.
- Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. W osobnym naczyniu zmiksuj mascarpone z cukrem pudrem. Dodaj ubitą śmietanę, krótko zmiksuj. Na koniec cienkim strumieniem wlej ostudzoną żelatynę.
- Krem wyłóż na galaretkę i oprósz gorzkim kakao.
- Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz