czwartek, lutego 06, 2020

Kostka wiśniowa

Kostka wiśniowa to pyszne i proste w przygotowaniu ciasto składające się z biszkoptu, wiśni w galaretce i kremu śmietanowego z mascarpone. :)
Kostka wiśniowa






Kostka wiśniowa - składniki na biszkopt:

  • 4 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2,5 łyżki oleju

Kostka wiśniowa - składniki na warstwę wiśniową:

  • 2 galaretki wiśniowe
  • 700 ml gorącej wody
  • 400 g wydrylowanych wiśni świeżych, mrożonych lub z kompotu

Kostka wiśniowa - składniki na krem śmietanowy z mascarpone:

  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

Pozostałe składniki:

  • gorzkie kakao do oprószenia


Jak zrobić kostkę wiśniową?

  • Przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka zmiksuj na sztywną pianę. Pod koniec miksowania stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Wciąż miksując, dodawaj po jednym żółtku i wlej olej. Dodaj mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj szpatułką.
  • Formę o wymiarach 25 x 30 cm (ja zrobiłam w formie 20 x 25 i biszkopt wyszedł mi odrobinę za wysoki, dlatego najlepiej zrobić ciasto w odrobinie większej formie) wyłóż papierem do pieczenia. 
  • Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut.
  • Galaretki rozpuść w gorącej wodzie, pozostaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki, by lekko stężały.
  • Na ostudzonym biszkopcie ułóż wiśnie i zalej je lekko tężejącą galaretkę. Ciasto wstaw do lodówki, do całkowitego stężenia.
  • Żelatynę zalej dwoma łyżkami zimnej wody i odstaw na 10 minut, do napęcznienia. Po tym czasie żelatynę krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. W osobnym naczyniu zmiksuj mascarpone z cukrem pudrem. Dodaj ubitą śmietanę, krótko zmiksuj. Na koniec cienkim strumieniem wlej ostudzoną żelatynę.
  • Krem wyłóż na galaretkę i oprósz gorzkim kakao.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Smacznego!
Kostka wiśniowa


Kostka wiśniowa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger