Kotlety drobiowe w cieście naleśnikowym panierowane w pestkach dyni to smakowita alternatywa dla wielbicieli drobiowych kotletów.
Kotlety drobiowe w pestkach dyni - składniki:
- 2 duże filety z piersi kurczaka (około 600-700 g)
- 2 jajka
- 2/3 szklanki mleka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 250 g pestek dyni
- przyprawy: sól i pieprz
- dodatkowo: olej do smażenia
Jak zrobić kotlety drobiowe w pestkach dyni?
- Do miski wbij jajka, dodaj mleko, przesianą mąkę, sól i pieprz. Całość krótko zmiksuj mikserem, tylko do połączenia się składników. Ciasto odstaw na bok na około 15 minut.
- W międzyczasie filety oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Dopraw z obu stron solą i pieprzem.
- Na talerz wsyp pestki dyni.
- Ciasto naleśnikowe ponownie krótko zmiksuj. Zanurzaj w nim kawałki mięsa, odsączaj z nadmiaru ciasta, a następnie obtaczaj w pestkach dyni.
- Kotleciki w pestkach dyni smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz