sobota, 22 lutego 2020

Kotlety drobiowe w pestkach dyni

Kotlety drobiowe w cieście naleśnikowym panierowane w pestkach dyni to smakowita alternatywa dla wielbicieli drobiowych kotletów.
Kotlety drobiowe w pestkach dyni

Kotlety drobiowe w pestkach dyni





Kotlety drobiowe w pestkach dyni - składniki:

  • 2 duże filety z piersi kurczaka (około 600-700 g)
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 250 g pestek dyni
  • przyprawy: sól i pieprz
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić kotlety drobiowe w pestkach dyni?

  • Do miski wbij jajka, dodaj mleko, przesianą mąkę, sól i pieprz. Całość krótko zmiksuj mikserem, tylko do połączenia się składników. Ciasto odstaw na bok na około 15 minut.
  • W międzyczasie filety oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Dopraw z obu stron solą i pieprzem.
  • Na talerz wsyp pestki dyni.
  • Ciasto naleśnikowe ponownie krótko zmiksuj. Zanurzaj w nim kawałki mięsa, odsączaj z nadmiaru ciasta, a następnie obtaczaj w pestkach dyni.
  • Kotleciki w pestkach dyni smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
Smacznego!
Kotlety drobiowe w pestkach dyni

Kotlety drobiowe w pestkach dyni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz