Mielone kotlety drobiowe z dodatkiem jajka ugotowanego na twardo to świetne urozmaicenie klasycznych kotletów mielonych.
Kotlety drobiowe z jajkiem na twardo - składniki:
- 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
- 1 cebula
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 1 jajko surowe
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki majonezu
- 0,5 pęczka koperku
- przyprawy: sól i pieprz
- dodatkowo: bułka tarta do obtaczania i olej do smażenia
Jak zrobić kotlety drobiowe z jajkiem na twardo?
- Piersi oczyść, pokrój w kostkę i zmiel w maszynce do mielenia mięsa lub zmiksuj blenderem.
- Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na rozgrzanym oleju.
- Jajka pokrój w kostkę.
- Do miski dodaj mięso, ostudzoną i przesmażoną cebulę, surowe jajko, ugotowane jajka, bułkę tartą, majonez, posiekany koperek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
- Z powstałej masy formuj kotleciki i obtaczaj je w bułce tartej.
- Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz