Bardzo smaczne kotlety schabowe zapiekane z farszem składającym się z pieczarek, ogórków konserwowych, kukurydzy, koncentratu pomidorowego i ketchupu pikantnego, pod pierzynką z sera żółtego.
Kotlety schabowe zapiekane z warzywami - składniki:
700-800 g schabu
3 jajka
mąka pszenna do panierowania
bułka tarta do panierowania
przyprawy: sól, pieprz, ulubiona przyprawa do mięsa
dodatkowo: olej do smażenia
Kotlety schabowe zapiekane z warzywami - składniki na farsz:
1 duża cebula
400 g pieczarek
1 papryka czerwona
4 ogórki konserwowe
0,5 puszki kukurydzy (masa po odsączeniu: około 110 g)
0,5 puszki czerwonej fasoli (masa po odsączeniu: około 110 g)
Jak zrobić kotlety schabowe zapiekane z warzywami?
Mięso oczyść, pokrój w plastry, rozbij i dopraw solą, pieprzem oraz przyprawą do mięsa.
Każdy kawałek mięsa panieruj najpierw w mące, następnie w rozkłóconym jajku i na koniec w bułce tartej.
Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
Usmażone kotlety przełóż na blachę z wyposażenia piekarnika uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia.
Przygotuj farsz. Cebulę obierz, drobno pokrój i zeszklij na rozgrzanym oleju.
Pieczarki i paprykę oczyść, pokrój, dodaj do cebuli i smaż około 10 minut.
Po upływie powyższego czasu dodaj ogórki konserwowe pokrojone w kostkę, kukurydzę i fasolę odsączoną z zalewy, koncentrat pomidorowy i ketchup. Farsz dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą paprykę. Wymieszaj i duś jeszcze przez około 5 minut.
Przygotowany farsz wyłóż na kotlety. Wierzch kotletów posyp serem startym na dużych oczkach tarki.
Tak przygotowane kotlety wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz