wtorek, lutego 04, 2020

Makaron z sosem pieczarkowym z klopsikami

Makaron z sosem pieczarkowym z serkiem topionym, śmietanką i klopsikami drobiowymi to danie, które choć nie zachwyca swym wyglądem, jest naprawdę pyszne.
Makaron z sosem pieczarkowym z klopsikami



Makaron z sosem pieczarkowym z klopsikami - składniki:

  • 400 g makaronu
  • 500 g drobiowego mięsa mielonego 
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 500 g pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 500 ml śmietanki 18%
  • 200 g serka topionego 
  • 100 g żółtego sera
  • przyprawy: sól i pieprz
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić makaron z sosem pieczarkowym z klopsikami?

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Mięso przełóż do miski, dodaj jajko, bułkę tartą, sól i pieprz. Z masy uformuj niewielkie klopsiki, a następnie przesmaż je na rozgrzanym oleju, do zarumienienia. 
  • Cebulę pokrój w drobną kostkę, a pieczarki w półplasterki.
  • Na rozgrzany olej wrzuć cebulę, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i pieczarki. Smaż do momentu całkowitego odparowania płynu z patelni. 
  • Następnie wlej śmietankę i dodaj serek topiony porwany na mniejsze kawałki. Całość duś na niewielkiej mocy palnika przez około 5-8 minut, aż serek całkowicie się rozpuści. Sos dopraw solą i pieprzem. Do sosu włóż klopsiki. 
  • Na talerz wyłóż porcję makaronu i sosu. Wierzch sosu posyp żółtym serem startym na średnich oczkach tarki. 
Smacznego!
Makaron z sosem pieczarkowym z klopsikami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger