Makaron z sosem pieczarkowym z serkiem topionym, śmietanką i klopsikami drobiowymi to danie, które choć nie zachwyca swym wyglądem, jest naprawdę pyszne.
Makaron z sosem pieczarkowym z klopsikami - składniki:
400 g makaronu
500 g drobiowego mięsa mielonego
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
500 g pieczarek
2 średnie cebule
4 ząbki czosnku
500 ml śmietanki 18%
200 g serka topionego
100 g żółtego sera
przyprawy: sól i pieprz
dodatkowo: olej do smażenia
Jak zrobić makaron z sosem pieczarkowym z klopsikami?
Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Mięso przełóż do miski, dodaj jajko, bułkę tartą, sól i pieprz. Z masy uformuj niewielkie klopsiki, a następnie przesmaż je na rozgrzanym oleju, do zarumienienia.
Cebulę pokrój w drobną kostkę, a pieczarki w półplasterki.
Na rozgrzany olej wrzuć cebulę, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i pieczarki. Smaż do momentu całkowitego odparowania płynu z patelni.
Następnie wlej śmietankę i dodaj serek topiony porwany na mniejsze kawałki. Całość duś na niewielkiej mocy palnika przez około 5-8 minut, aż serek całkowicie się rozpuści. Sos dopraw solą i pieprzem. Do sosu włóż klopsiki.
Na talerz wyłóż porcję makaronu i sosu. Wierzch sosu posyp żółtym serem startym na średnich oczkach tarki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz