sobota, 8 lutego 2020

Schab zapiekany z pieczarkami i marchewką

Smakowite kotlety schabowe zapiekane z pieczarkami i marchewką z dodatkiem majonezu i ketchupu to szybki i pyszny pomysł na obiad.
Schab zapiekany z pieczarkami i marchewką



Schab zapiekany z pieczarkami i marchewką - składniki:

  • 600 g schabu
  • 500 g pieczarek
  • 3 marchewki
  • 4 ząbki czosnku
  • 6 łyżek majonezu
  • 6 łyżeczek ketchupu
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić schab zapiekany z pieczarkami i marchewką?

  • Schab pokrój na plastry i lekko rozbij tłuczkiem. Mięso oprósz z obu stron solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
  • Pieczarki oczyść i drobno pokrój. Marchewki obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. 
  • Na rozgrzany olej wrzuć pokrojone pieczarki, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i smaż do momentu całkowitego odparowania wody. Pieczarki dopraw solą.
  • Mięso ułóż na blasze. Wyłóż pieczarki, a następnie startą marchewkę. Każdy kawałek mięsa posmaruj łyżką majonezu i łyżeczką ketchupu.
  • Kotlety wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut. 
Smacznego!


Schab zapiekany z pieczarkami i marchewką
Schab zapiekany z pieczarkami i marchewką

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz