Smakowite kotlety schabowe zapiekane z pieczarkami i marchewką z dodatkiem majonezu i ketchupu to szybki i pyszny pomysł na obiad.
Schab zapiekany z pieczarkami i marchewką - składniki:
600 g schabu
500 g pieczarek
3 marchewki
4 ząbki czosnku
6 łyżek majonezu
6 łyżeczek ketchupu
przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
dodatkowo: olej do smażenia
Jak zrobić schab zapiekany z pieczarkami i marchewką?
Schab pokrój na plastry i lekko rozbij tłuczkiem. Mięso oprósz z obu stron solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Pieczarki oczyść i drobno pokrój. Marchewki obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
Na rozgrzany olej wrzuć pokrojone pieczarki, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i smaż do momentu całkowitego odparowania wody. Pieczarki dopraw solą.
Mięso ułóż na blasze. Wyłóż pieczarki, a następnie startą marchewkę. Każdy kawałek mięsa posmaruj łyżką majonezu i łyżeczką ketchupu.
Kotlety wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz