Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym - składniki na sos beszamelowy:
80 g masła
3 pełne łyżki mąki
2,5 szklanki mleka
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Jak zrobić zapiekankę makaronową z mięsem mielonym pod beszamelem?
Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Ser żółty zetrzyj na dużych oczkach tarki.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, smaż przez 3 minuty. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smaż kolejne 3 minuty. Dodaj mięso mielone i smaż przez około 10-15 minut, do zarumienienia. Dodaj przecier pomidorowy, pomidory z puszki, zioła prowansalskie i oregano. Całość gotuj na niewielkiej mocy palnika, do czasu zredukowania sosu. Sos dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i szczyptą cukru. Do sosu dodaj makaron i wymieszaj.
Przygotuj sos beszamelowy. W rondelku roztop masło. Następnie energicznie mieszając dodaj mąkę. Krótko podsmażaj, po czym cały czas mieszając stopniowo dolewaj mleko i gotuj do momentu powstania jednolitej, gładkiej masy. Sos dopraw solą i gałką muszkatołową.
Na dno naczynia żaroodpornego wylej 3 łyżki sosu beszamelowego i rozsmaruj. Następnie wyłóż połowę makaronu z sosem, resztę sosu beszamelowego i pozostały makaron z sosem mięsnym. Wierzch zapiekanki posyp żółtym serem.
Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz