sobota, 1 lutego 2020

Zapiekanka makaronowa z szynką i pieczarkami

Smakowita i pożywna zapiekanka makaronowa z pieczarkami i szynką z dodatkiem sosu jajeczno-śmietanowego z żółtym serem. 
Zapiekanka makaronowa z szynką i pieczarkami









Zapiekanka makaronowa z szynką i pieczarkami - składniki:

  • 500 g makaronu
  • 2 cebule
  • 500 g pieczarek
  • 400 g szynki wędzonej
  • 150 żółtego sera
  • 3 jajka
  • 330 ml śmietanki 18%
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, suszony czosnek, zioła prowansalskie
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić zapiekankę makaronową z szynką i pieczarkami?

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzony makaron przełóż do naczynia żaroodpornego.
  • Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
  • Pieczarki oczyść i pokrój w półplasterki.
  • Szynkę pokrój w kostkę.
  • Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę. Smaż przez 3 minuty. 
  • Na patelnię dodaj pieczarki, smaż do całkowitego odparowania wody. Dodaj szynkę, smaż jeszcze przez około 5 minut. 
  • Przesmażone pieczarki z cebulą i szynką przełóż do naczynia żaroodpornego z makaronem. Wymieszaj.
  • Do wysokiego naczynia wbij jajka, dodaj śmietankę oraz sól, pieprz, słodką paprykę, suszony czosnek i zioła prowansalskie. Dokładnie zmiksuj lub wymieszaj rózgą.
  • Ser zetrzyj na dużych oczkach tarki. Połowę sera dodaj do sosu jajecznego ze śmietanką. Wymieszaj i dodaj do makaronu. Całość ponownie dokładnie wymieszaj.
  • Wierzch zapiekanki posyp pozostałym serem.
  • Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
Smacznego!
Zapiekanka makaronowa z szynką i pieczarkami

Zapiekanka makaronowa z szynką i pieczarkami

1 komentarz: