Jak zrobić zapiekankę makaronową z szynką i pieczarkami?
Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzony makaron przełóż do naczynia żaroodpornego.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
Pieczarki oczyść i pokrój w półplasterki.
Szynkę pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę. Smaż przez 3 minuty.
Na patelnię dodaj pieczarki, smaż do całkowitego odparowania wody. Dodaj szynkę, smaż jeszcze przez około 5 minut.
Przesmażone pieczarki z cebulą i szynką przełóż do naczynia żaroodpornego z makaronem. Wymieszaj.
Do wysokiego naczynia wbij jajka, dodaj śmietankę oraz sól, pieprz, słodką paprykę, suszony czosnek i zioła prowansalskie. Dokładnie zmiksuj lub wymieszaj rózgą.
Ser zetrzyj na dużych oczkach tarki. Połowę sera dodaj do sosu jajecznego ze śmietanką. Wymieszaj i dodaj do makaronu. Całość ponownie dokładnie wymieszaj.
Wierzch zapiekanki posyp pozostałym serem.
Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
jak smacznie!
OdpowiedzUsuń