Pyszna, niezwykle aromatyczna i kolorowa zapiekanka z tortellini w sosie śmietanowo-jajecznym z dodatkiem pomidorków koktajlowych, szynki konserwowej, mozzarelli i kukurydzy.
Zapiekanka z tortellini - składniki:
2 opakowania tortellini (2 x 250 g; użyłam z nadzieniem serowym)
250 g szynki konserwowej
500 g pomidorków koktajlowych
250 g mozzarelli
1 puszka kukurydzy (masa po odsączeniu: około 220 g)
Zapiekanka z tortellini - składniki na sos:
250 ml śmietanki 18%
4 jajka
3 łyżki mąki pszennej
4 ząbki czosnku
przyprawy: sól, pieprz, bazylia
Jak zrobić zapiekankę z tortellini?
Tortellini ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Szynkę pokrój w kostkę.
Pomidorki koktajlowe pokrój na połówki.
Mozzarellę pokrój na mniejsze kawałki.
Kukurydzę odcedź z zalewy.
Naczynie do zapiekania posmaruj cienką warstwą oleju.
Tortellini, szynkę, pomidorki koktajlowe, mozzarellę, kukurydzę wymieszaj i przełóż do formy.
Do wysokiego naczynia wlej śmietankę, dodaj jajka, mąkę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, bazylię, sól i pieprz. Całość dokładnie zmiksuj.
Tak przygotowanym sosem polej zapiekankę.
Formę z zapiekanką wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut.
super przepis, dzięki ! :)
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuję, wygląda zachęcająco!
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam. :)
UsuńZrobiłam i wyszło niedobre. Smakuje jak jajecznica, nie potrafiłam tego przełknąć. Wyglądało bardzo smacznie, ale na tym koniec.
OdpowiedzUsuńw którym momencie wchodzi mozzarella, bo jakoś nie zauważyłem w opisie?
OdpowiedzUsuńMozzarellę dodajemy do formy wraz z tortellini, pomidorkami koktajlowymi, kukurydzą i szynką. :)
UsuńRewelacja, wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńPyszota!
OdpowiedzUsuńBędziemy prubować
OdpowiedzUsuń