czwartek, 27 lutego 2020

Żeberka w sosie miodowo-musztardowym

Pyszne, soczyste i aromatyczne żeberka duszone w sosie miodowo-musztardowym. 
Żeberka w sosie miodowo-musztardowym



Żeberka w sosie miodowo-musztardowym - składniki:

  • 1,5 kilograma żeberek
  • 3 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 szklanki bulionu lub wody
  • 3 łyżki miodu
  • 5 łyżek musztardy
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, majeranek
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić żeberka w sosie miodowo-musztardowym?

  • Oczyszczone i osuszone żeberka pokrój na mniejsze kawałki. Dopraw solą, pieprzem i słodką papryką.
  • Przesmaż na rozgrzanym oleju, z obu stron, do dość mocnego zarumienienia. Mięso przełóż do garnka.
  • Cebulę pokrój w kostkę, a ząbki czosnku przeciśnij przez praskę.
  • Na patelnię po smażeniu mięsa wrzuć cebulę, smaż 3 minuty, dodaj ząbki czosnku, smaż kolejne 3 minuty. Cebulę z czosnkiem przełóż do garnka.
  • Do garnka wlej 2 szklanki bulionu, dodaj miód, musztardę i majeranek. Garnek przykryj pokrywką i całość duś na niskiej mocy palnika przez około 1,5 godziny - do miękkości mięsa. W tym czasie co jakiś czas przemieszaj zawartość garnka.
  • Gotowy sos dopraw do smaku solą i pieprzem. 
Smacznego!
Żeberka w sosie miodowo-musztardowym

1 komentarz: