poniedziałek, marca 30, 2020

Surówka z kapusty pekińskiej z sosem chrzanowym

Surówka z kapusty pekińskiej z sosem chrzanowym

Smaczna, zdrowa i prosta w przygotowaniu surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem aromatycznego i wyrazistego w smaku sosu chrzanowego.

Surówka z kapusty pekińskiej z sosem chrzanowym




Surówka z kapusty pekińskiej z sosem chrzanowym - składniki:

  • 0,5 kapusty pekińskiej (około 600 g)
  • 1 marchewka
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu
  • przyprawy: sól, pieprz, szczypta cukru


Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej z sosem chrzanowym?

  • Kapustę pekińską drobno pokrój.
  • Marchewkę i jabłko obierz, zetrzyj na dużych oczkach tarki i dodaj do kapusty.
  • W miseczce przygotuj sos. Śmietanę wymieszaj z majonezem i chrzanem, dopraw solą, pieprzem i cukrem.
  • Sos dodaj do warzyw, wymieszaj. W razie potrzeby raz jeszcze dopraw surówkę solą i pieprzem. 
Smacznego!
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem chrzanowym
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem chrzanowym

niedziela, marca 29, 2020

Ciasto Monte

Ciasto Monte

Pyszne ciasto składające się z lekkiego jak puszek biszkoptu orzechowego z dwoma, rozpływającymi się w ustach kremami, które swym smakiem do złudzenia przypomina znany i lubiany deser. :)
Ciasto Monte





Ciasto Monte - składniki na biszkopt:

  • 6 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 100 g mielonych orzechów laskowych
  • 1/3 szklanki mąki pszennej

Ciasto Monte - składniki na krem:

  • 3,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 6 żółtek
  • 2 budynie waniliowe (proszek: 2x40 g)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 300 g miękkiego masła
  • około 50 g drobno posiekanych orzechów laskowych


Jak zrobić ciasto Monte?

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka zmiksuj na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier i miksuj do czasu, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodaj olej, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę i orzechy, delikatnie wmieszaj w pianę.
  • Formę o wymiarach 20 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
  • Przygotuj krem. W rondelku zagotuj 2,5 szklanki mleka z cukrem. Do pozostałej szklanki mleka dodaj żółtka, proszki budyniowe, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Krótko zmiksuj. Na gotujące się mleko wlej masę jajeczną i cały czas mieszając gotuj na małym ogniu przez około 3 minuty, do czasu uzyskania gęstego budyniu.
  • Gotowy budyń podziel na dwie równe części. Do jednej dodaj połamaną na mniejsze kawałki czekoladę, mieszaj do czasu całkowitego rozpuszczenia i uzyskania jednolitej konsystencji. Budynie pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Masło podziel na dwie części. Jedną część masła utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń waniliowy. Drugą część masła także utrzyj na puch i połącz z budyniem czekoladowym.
  • Na ostudzony biszkopt wyłóż masę waniliową, kolejno masę czekoladową. Wierzch ciasto posyp drobno posiekanymi orzechami laskowymi.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Smacznego!
Ciasto Monte
Ciasto Monte
Inspiracja: daktylewczekoladzie.blogspot.com

sobota, marca 28, 2020

Kruche ciastka zawijane z dżemem

Kruche ciastka zawijane z dżemem

Przyjemnie chrupiące, pyszne ciastka zawijane z dżemem - idealne do filiżanki kawy lub herbaty. :)

Kruche ciastka zawijane z dżemem




Kruche ciastka zawijane z dżemem - składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 1 słoik ulubionego dżemu (około 280 g, użyłam dżemu wiśniowego)
  • dodatkowo: 2 łyżki cukru do posypania ciastek


Jak zrobić kruche ciastka zawijane z dżemem?

  • Białka oddziel od żółtek.
  • Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej na stolnicę. Dodaj 0,5 szklanki cukru, pokrojone masło, żółtka i śmietanę. Składniki posiekaj nożem, a następnie zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
  • Ciasto uformuj w kulę, owiń je folią spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.
  • Po upływie powyższe ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta o grubości mniej więcej 0,5 cm.
  • Ciasto posmaruj dżemem, a następnie zroluj wzdłuż dłuższego boku.
  • Powstałą roladę potnij na 2-centymetrowe kawałki. 
  • Ciastka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmaruj lekko ubitym białkiem (białko powinno być lejące) i posyp cukrem pudrem.
  • Ciastka wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
Smacznego!
Kruche ciastka zawijane z dżemem

piątek, marca 27, 2020

Kotlety drobiowe w płatkach owsianych

Kotlety drobiowe w płatkach owsianych

Zwykłe kotlety drobiowe w niezwykłej panierce to pomysł na pyszny i szybki obiad. Panierka z płatków owsianych smakuje doskonale. Polecam wypróbować. :)

Kotlety drobiowe w płatkach owsianych



Kotlety drobiowe w płatkach owsianych - składniki:

  • 2 duże lub 3 małe filety z piersi kurczaka (około 700-800 g)
  • mąka pszenna 
  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 3 jajka
  • około 300 g płatków owsianych górskich
  • przyprawy: sól, pieprz, ulubiona przyprawa do kurczaka
  • dodatkowo: olej do smażenia


Jak zrobić kotlety drobiowe w płatkach owsianych?

  • Piersi z kurczaka oczyść, pokrój na mniejsze kawałki i rozbij tłuczkiem do mięsa. Dopraw solą, pieprzem i ulubioną przyprawą do kurczaka.
  • Rozbite mięso obtocz w mącę, kolejno w rozkłóconym jajku wymieszanym z sosem sojowym, a na końcu w płatkach owsianych.
  • Kotlety smaż na na rozgrzanym oleju, z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!
Kotlety drobiowe w płatkach owsianych
Kotlety drobiowe w płatkach owsianych
Kotlety drobiowe w płatkach owsianych

czwartek, marca 26, 2020

Zapiekanka z kurczakiem, kuskusem i warzywami

Zapiekanka z kurczakiem, kuskusem i warzywami

Kolorowa, pyszna i pożywna zapiekanka z kurczakiem, kaszą kuskus, papryką, brokułem, marchewką, kukurydzą i dwoma serami: mozzarellą i serem żółtym.

Zapiekanka z kurczakiem, kuskusem i warzywami



Zapiekanka z kurczakiem, kuskusem i warzywami - składniki:

  • 1 brokuł
  • 3 małe marchewki
  • 1 duża cebula
  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1,5 szklanki kaszy kuskus
  • 1 puszka kukurydzy (masa po odsączeniu: około 220 g)
  • 200 g sera mozzarella
  • 150 g sera żółtego
  • przyprawy: sól, pieprz, ulubiona przyprawa do kurczaka
  • dodatkowo: olej do smażenia


Jak zrobić zapiekankę z kurczakiem, kuskusem i warzywami?

  • Brokuł podziel na różyczki, a marchewki obierz i pokrój półplasterki.
  • Warzywa ugotuj w osolonej wodzie.
  • Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
  • Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, smaż przez 3 minuty. 
  • Kurczaka oczyść, pokrój w kostkę, dopraw przyprawą do kurczaka i dodaj do cebuli. Smaż przez 8 minut.
  • Na patelnię dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i pokrojoną w kostkę paprykę. Smaż przez około 7 minut. Całość dopraw solą i pieprzem.
  • Kaszę kuskus przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
  • Kaszę kuskus połącz z kurczakiem, marchewką, odsączoną kukurydzą i mozzarellą startą na dużych oczkach tarki.
  • Naczynie żaroodporne posmaruj cienką warstwą oleju. Wyłóż kaszę kuskus z kurczakiem i warzywami, następnie różyczki brokuła, a na końcu ser żółty starty na dużych oczkach tarki. 
  • Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
Smacznego!
Zapiekanka z kurczakiem, kuskusem i warzywami
Zapiekanka z kurczakiem, kuskusem i warzywami
Zapiekanka z kurczakiem, kuskusem i warzywami

wtorek, marca 24, 2020

Babka z mlekiem skondensowanym

Babka z mlekiem skondensowanym

Ekspresowa w przygotowaniu, pyszna i wilgotna babka z dodatkiem mleka skondensowanego. 

Babka z mlekiem skondensowanym
Babka z mlekiem skondensowanym

Babka z mlekiem skondensowanym - składniki:

  • 200 g miękkiego masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 200 ml mleka skondensowanego słodzonego
  • 4 jajka
  • 1 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • dodatkowo: masło do wysmarowania formy, bułka tarta i cukier puder do oprószenia


Jak zrobić babkę z mlekiem skondensowanym?

  • Miękkie masło utrzyj na puch. Dodaj cukier, mleko skondensowane, jajka i mąkę tortową przesianą z proszkiem do pieczenia. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Dodaj sól i ekstrakt waniliowy, krótko zmiksuj.
  • Formę na babkę o średnicy około 22 cm wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Do formy wlej ciasto, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut. Babkę pozostaw do ostudzenia, po czym wyjmij z foremki.
  • Ostudzoną babkę oprósz cukrem pudrem.
Smacznego!
Babka z mlekiem skondensowanym
Babka z mlekiem skondensowanym

poniedziałek, marca 23, 2020

Roladki drobiowe z jajecznicą

Roladki drobiowe z jajecznicą

Roladki drobiowe z jajecznicą, owinięte wędzonym boczkiem to pyszny i oryginalny pomysł na podanie kurczaka. :)
Roladki drobiowe z jajecznicą







Roladki drobiowe z jajecznicą - składniki:

  • 3 filety z piersi kurczaka (około 800-900 g)
  • 1 cebula
  • 6 jajek
  • pęczek szczypiorku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 6 plasterków wędzonego boczku
  • przyprawy: sól i pieprz


Jak zrobić roladki drobiowe z jajecznicą?

  • Filety oczyść, osusz i przekrój wzdłuż na dwa kawałki. Każdy kawałek mięsa dość cienko rozbij, dopraw solą i pieprzem.
  • Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle klarowanym. 
  • Jajka wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem, solą i pieprzem. Jaja wlej do cebuli i usmaż dość zwartą jajecznicę. Pozostaw do ostudzenia.
  • Jajecznicę ułóż na każdym płacie mięsie, ciasno zwiń w roladki, po czym każdą roladkę owiń boczkiem.
  • Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj pokrywką, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę, by mięso ładnie się przyrumieniło.
Smacznego!
Roladki drobiowe z jajecznicą
Roladki drobiowe z jajecznicą

Źródło przepisu: gotujebolubie.pl

niedziela, marca 22, 2020

Sernik z truflami

Sernik z truflami

Pyszny, wilgotny i aromatyczny sernik, który swój wyjątkowy smak zawdzięcza dodatkowi cukierków trufli. :)

Sernik z truflami



Sernik z truflami - składniki:

  • 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu (użyłam z wiaderka)
  • 8 jajek
  • 100 g masła
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 2 budynie waniliowe (proszek: 2 x 40 g)
  • 200 g trufli (około 10 sztuk)
  • kilkanaście sztuk herbatników
  • dodatkowo: mąka pszenna do obtoczenia i cukier puder do oprószenia


Jak zrobić sernik z truflami?

  • Masło rozpuść i pozostaw do ostudzenia.
  • Trufle pokrój w kostkę i obtocz w mące.
  • Żółtka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodaj esencję waniliową, proszek budyniowy i krótko zmiksuj.  Cały czas miksując, dodawaj stopniowo twaróg. Dodaj rozpuszczone i ostudzone masło, krótko zmiksuj. 
  • W osobnym naczyniu białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj w masę serową.
  • Na samym końcu dodaj pokrojone trufle. Całość delikatnie wymieszaj łyżką.
  • Spód tortownicy o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie formy ułóż herbatniki. Na herbatniki wylej masę serową. 
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 60 minut. 
  • Po upieczeniu otwórz lekko drzwi piekarnika i pozostaw w nim sernik do całkowitego wystudzenia.
  • Przed podaniem oprósz sernik cukrem pudrem.
Smacznego!
Sernik z truflami
Sernik z truflami

sobota, marca 21, 2020

Roladki schabowe w sosie marchewkowo-ogórkowym

Roladki schabowe w sosie marchewkowo-ogórkowym

Roladki schabowe z dodatkiem drobiowego mięsa mielonego, papryki i ogórków konserwowych w marchewkowo-ogórkowym sosie to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. :)

Roladki schabowe w sosie marchewkowo-ogórkowym - składniki na roladki:

  • 800 g schabu
  • 500 g drobiowego mięsa mielonego
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 0,5 papryki
  • 4 ogórki konserwowe
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego
  • dodatkowo: mąka do obtoczenia i olej do smażenia

Roladki schabowe w sosie marchewkowo-ogórkowym - składniki na sos:

  • 3 marchewki
  • 6 ogórków konserwowych
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 3 łyżki mąki do zaprawienia sosu
  • przyprawy: sól, pieprz, 2 ziela angielskie, 3 liście laurowe


Jak zrobić roladki schabowe w sosie marchewkowo-ogórkowym?

  • Schab oczyść, pokrój na plastry i dość cienko rozbij. 
  • Mięso mielone przełóż do miski, dodaj bułkę tartą, sól, pieprz i przyprawę do mięsa mielonego. Dokładnie wyrób masę.
  • Paprykę oczyść i pokrój w paski.
  • Ogórki pokrój wzdłuż, również w paski.
  • Rozbite plastry schabu dopraw solą i pieprzem. Na każdym plastrze schabu rozsmaruj porcję mięsa mielonego. Na jednym końcu połóż dwa kawałki ogórka i jeden kawałek papryki. Kawałki schabu ciasno zwijaj w roladki i spinaj wykałaczkami.
  • Roladki obtocz w mące.
  • Na patelni rozgrzej olej i obsmaż roladki.
  • Marchewki obierz i pokrój w półplasterki. Ogórki pokrój w plasterki.
  • W garnku zagotuj bulion, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Do sosu przełóż do roladki. Dodaj marchewkę i ogórki. Całość dopraw solą, pieprzem i gotuj pod przykryciem na niewielkiej mocy palnika przez około 1 godzinę.
  • Po upływie powyższego czasu sos zagęść mąką. W 3/4 szklanki wody rozprowadź 3 łyżki mąki. Do szklanki dodaj kilka łyżek gorącego sosu i wymieszaj. Mieszankę dodaj do sosu, dokładnie wymieszaj i zagotuj. Sos gotuj jeszcze przez 10 minut.
Smacznego!

piątek, marca 20, 2020

Chleb na owsiance

Chleb na owsiance

Pyszny, miękki i wspaniale pachnący domowy chleb przygotowany na drożdżach i owsiance. 

Chleb na owsiance




Chleb na owsiance - składniki:

  • 650 g mąki pszennej
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 175 ml mleka
  • 150 g płatków owsianych
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 1,5 łyżki miodu
  • 450 ml wrzącej wody
  • do posypania: garść sezamu


Jak zrobić chleb na owsiance?

  • Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier i mleko. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • W dużej misce przygotuj owsiankę. Wsyp płatki owsiane i sól, dodaj masło, miód i wrzącą wodę. Wymieszaj i pozostaw do ostudzenia.
  • Do ostudzonej owsianki dodaj mąkę i wyrośnięty rozczyn. Zagnieć ciasto. Będzie ono dość klejące, ale takie ma być. 
  • Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
  • Dwie foremki o wymiarach 30 x 10 cm wysmaruj masłem i obsyp mąką. Wierzch ciasta obsyp sezamem.
  • Wyrośnięte ciasto przełóż do foremek, przykryj ściereczką i ponownie odstaw do wyrośnięcia, tym razem na około 30 minut.
  • Foremki z ciastem wstaw do zimnego piekarnika, ustaw temperaturę na 200 stopni Celsjusza i piecz przez 60 minut.
Smacznego!
Chleb na owsiance
Chleb na owsiance

czwartek, marca 19, 2020

Jajka faszerowane ogórkiem konserwowym i szynką

Jajka faszerowane ogórkiem konserwowym i szynką

Jajka faszerowane ogórkiem konserwowym i szynką z dodatkiem chrzanu to pyszna propozycja na nadchodzące święta.

Jajka faszerowane ogórkiem konserwowym i szynką































Jajka faszerowane ogórkiem konserwowym i szynką - składniki:

  • 4 jajka
  • 2 małe ogórki konserwowe
  • 50 g szynki konserwowej
  • 2 łyżki majonezu
  • 0,5 łyżeczki tartego chrzanu
  • przyprawy: sól i pieprz


Jak zrobić jajka faszerowane ogórkiem konserwowym i szynką?

  • Jajka ugotuj na twardo. Po ostygnięciu obierz ze skorupki, przekrój na pół i wyjmij żółtka. 
  • Ogórki konserwowe i szynkę pokrój w drobną kostkę.
  • Do miseczki dodaj rozgniecione widelcem żółtka, ogórki konserwowe, szynkę, majonez, chrzan, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
  • Gotową masą faszeruj jajka.
Smacznego!
Jajka faszerowane ogórkiem konserwowym i szynką
Jajka faszerowane ogórkiem konserwowym i szynką
Jajka faszerowane ogórkiem konserwowym i szynką

środa, marca 18, 2020

Kurczak pieczony w maślance

Kurczak pieczony w maślance

Smakowite, soczyste i aromatyczne mięso z kurczaka pieczone w maślance. :)

Kurczak pieczony w maślance

Kurczak pieczony w maślance - składniki:

  • 3 udka z kurczaka
  • 3 podudzia (pałki z kurczaka)
  • 0,5 l maślanki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1,5 łyżeczki majeranku
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu


Jak zrobić kurczaka pieczonego w maślance?

  • Kurczaka oczyść i osusz.
  • Do miski wlej maślankę, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, słodką paprykę, ostrą paprykę, majeranek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
  • Kurczaka przełóż do dużej miski i zalej przygotowaną marynatą w ten sposób, by wszystkie kawałki kurczaka byłą nią dobrze pokryte.
  • Miskę z mięsem owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc (na około 12 godzin).
  • Zamarynowane mięso przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 1 godzinę i 30 minut.
Smacznego!

Kurczak pieczony w maślance
Kurczak pieczony w maślance
Kurczak pieczony w maślance

wtorek, marca 17, 2020

Ciasto brzoskwiniowo-bananowe

Ciasto brzoskwiniowo-bananowe

Pyszne, orzeźwiające, niezbyt słodkie ciasto na biszkopcie z masą brzoskwiniowo-bananową, bananami i galaretką brzoskwiniową.

Ciasto brzoskwiniowo-bananowe





Ciasto brzoskwiniowo-bananowe - składniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto brzoskwiniowe z bananami - składniki na masę:

  • 1 puszka brzoskwiń
  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 3,5 łyżki żelatyny 
  • 2/3 szklanki wody

Ciasto brzoskwiniowo-bananowe - pozostałe składniki:

  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 2,5 szklanki wrzątku
  • 4 banany
  • 3 łyżki soku z cytryn


Jak zrobić ciasto brzoskwiniowo-bananowe?

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka zmiksuj ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawaj stopniowo cukier do czasu, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejsz obroty miksera i wciąż miksując, dodawaj po jednym żółtku. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie wmieszaj przy pomocy łyżki lub szpatułki. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez około 30 minut - do suchego patyczka.
  • Przygotuj masę brzoskwiniowo-bananową. Żelatynę zalej 2/3 szklanki zimnej wody i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się.
  • Brzoskwinię zmiksuj blenderem. W osobnym naczyniu ubij na sztywno śmietanę kremówkę, pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Ubitą śmietanę dodaj do zmiksowanych brzoskwiń, krótko zmiksuj. Na końcu cienkim strumieniem wlej żelatynę i ponownie krótko zmiksuj.
  • Galaretki rozpuść w 2,5 szklanki wrzątku, pozostaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki, by lekko stężały.
  • Banany obierz, pokrój w plasterki i skrop sokiem z cytryny.
  • Biszkopt nasącz sokiem z brzoskwiń. Wyłóż masę brzoskwiniowo-bananową. Na wierzchu masy poukładaj banany. Całość zalej lekko tężejącą galaretkę brzoskwiniową.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.


Smacznego!
Ciasto brzoskwiniowo-bananowe
Ciasto brzoskwiniowo-bananowe
Ciasto brzoskwiniowo-bananowe

poniedziałek, marca 16, 2020

Schab w sosie ketchupowym

Schab w sosie ketchupowym

Kruche, miękkie mięso z pieczarkami i papryką pieczone w aromatycznym sosie ketchupowym to doskonały pomysł na smakowity obiad.

Schab w sosie ketchupowym



Schab w sosie ketchupowym - składniki:

  • 800 g schabu
  • 2 cebule
  • 500 g pieczarek
  • 2 czerwone papryki
  • przyprawy: sól i pieprz

Schab w sosie ketchupowym - składniki na sos:

  • 500 g pikantnego ketchupu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu


Jak zrobić schab w sosie ketchupowym?

  • Mięso oczyść, osusz i pokrój w plastry. Dopraw solą i pieprzem.
  • Na patelni rozgrzej olej i z obu stron obsmaż kawałki schabu.
  • Cebulę obierz, pokrój w pióra i podsmaż na rumiano, na patelni po smażeniu mięsa. Po chwili dodaj oczyszczone i pokrojone pieczarki i smaż do odparowania płynu. Pieczarki zdejmij z patelni.
  • Paprykę oczyść, pokrój w kostkę i krótko podsmaż.
  • Do miski wlej ketchup, koncentrat pomidorowy, dodaj musztardę, czosnek suszony, paprykę słodką, pieprz cayenne, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
  • Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż plastry mięsa, następnie pieczarki z cebulą i na końcu paprykę. Całość zalej sosem ketchupowym.
  • Naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz mięso przez około 60-70 minut.
Smacznego!
Schab w sosie ketchupowym

niedziela, marca 15, 2020

Ciasto brzoskwiniowa delicja

Ciasto brzoskwiniowa delicja

Brzoskwiniowa delicja to pyszne ciasto składające się z biszkoptu kakaowego przełożonego dwoma kremami budyniowymi: kokosowym i z brzoskwiniami z dodatkiem ciastek typu delicje i galaretki brzoskwiniowej.

Ciasto brzoskwiniowa delicja


Ciasto brzoskwiniowa delicja - składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao

Ciasto delicja z brzoskwiniami - składniki na krem budyniowy:

  • 3 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 budynie waniliowe (proszek - 2 x 40 g)
  • 250 g masła
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 5 łyżek wiórków kokosowych

Ciasto brzoskwiniowa delicja - pozostałe składniki:

  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 2,5 szklanki wrzątku
  • około 300 g ciastek typu delicje


Jak zrobić ciasto brzoskwiniowa delicja?

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodaj żółtka, krótko zmiksuj. Kolejno wlej mleko i olej, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość wymieszaj łyżką lub rózgą. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej do formy.
  • Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 30 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw biszkopt do całkowitego ostudzenia.
  • Ostudzony biszkopt przekrój na dwa blaty. 
  • Galaretki rozpuść w 2,5 szklanki wrzątku, pozostaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki, by lekko stężały.
  • Przygotuj krem budyniowy. W rondelku zagotuj 2 szklanki mleka z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie rozmieszaj proszek budyniowy. Mieszankę wlej na gotujące się mleko i cały czas mieszając ugotuj gęsty budyń. Pozostaw do ostudzenia. Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń. Krem podziel na dwie równe części.
  • Trzy połówki brzoskwiń i sok odstaw na bok. Resztę brzoskwiń pokrój w kostkę i dodaj do jednej części kremu.
  • Do drugiej części kremu dodaj wiórki kokosowe.
  • Złóż ciasto. Pierwszą część biszkoptu włóż do formy i nasącz sokiem z brzoskwiń. Wyłóż krem z brzoskwiniami i przykryj drugą częścią biszkoptu. Wyłóż krem z wiórkami kokosowymi.
  • Delicje nasącz sokiem z brzoskwiń i ułóż na kremie kokosowym. Odłożone wcześniej trzy połówki brzoskwiń pokrój w kostkę i poukładaj pomiędzy delicjami. Całość zalej tężejącą galaretką.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Smacznego!
Ciasto brzoskwiniowa delicja
Ciasto brzoskwiniowa delicja
Ciasto brzoskwiniowa delicja
Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger