wtorek, 10 marca 2020

Babka Snickers

Wilgotna, puszysta babka z przepyszną polewą czekoladowo-kajmakową z dodatkiem orzeszków ziemnych. Idealna na wielkanocny stół!
Babka Snickers

Babka Snickers

Babka Snickers - składniki:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 190 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki mleka
  • 350 g masy kajmakowej
  • szczypta soli
  • polewa czekoladowa: 50 g czekoladowy mlecznej + 50 g czekolady gorzkiej + 3 łyżki mleka
  • polewa kajmakowa: 150 g kajmaku
  • dodatkowo: 150 g niesolonych orzeszków ziemnych

Jak zrobić babkę Snickers?

  • Jajka utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę. 
  • Do drugiej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
  • W trzeciej misce utrzyj masło. Cały czas ucierając dodawaj masę jajeczną naprzemiennie z przesianą mąką i mlekiem. Na koniec dodaj masę kajmakową, sól i krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Formę na babkę o średnicy około 22 cm wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Do formy wlej ciasto, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut. Babkę pozostaw do ostudzenia, po czym wyjmij z foremki.
  • Przygotuj polewę. Czekoladę mleczną i gorzką rozpuść w kąpieli wodnej wraz z mlekiem.
  • Kajmak lekko podgrzej, by zmienił swoją konsystencję na bardziej lejącą. Ostudzoną babkę polej kajmakiem. Poczekaj aż kajmak zastygnie, po czym udekoruj babkę polewą czekoladową. Wierzch ciasta posyp posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
Smacznego!
Babka Snickers


Babka Snickers

4 komentarze:

  1. chętnie jej spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mam pytanie czy babka jest dobra od razu do jedzenia czy na przykład warto zrobić ją dwa dni przed?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Babka jest pyszna od razu po upieczeniu, jednak warto ją przygotować dzień wcześniej albo przynajmniej na kilka godzin przed podaniem, żeby polewa zdążyła dobrze zastygnąć. :)

      Usuń