Ekspresowa w przygotowaniu, pyszna i wilgotna babka z dodatkiem mleka skondensowanego.
Babka z mlekiem skondensowanym - składniki:
- 200 g miękkiego masła
- 0,5 szklanki cukru
- 200 ml mleka skondensowanego słodzonego
- 4 jajka
- 1 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- dodatkowo: masło do wysmarowania formy, bułka tarta i cukier puder do oprószenia
Jak zrobić babkę z mlekiem skondensowanym?
- Miękkie masło utrzyj na puch. Dodaj cukier, mleko skondensowane, jajka i mąkę tortową przesianą z proszkiem do pieczenia. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
- Dodaj sól i ekstrakt waniliowy, krótko zmiksuj.
- Formę na babkę o średnicy około 22 cm wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Do formy wlej ciasto, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut. Babkę pozostaw do ostudzenia, po czym wyjmij z foremki.
- Ostudzoną babkę oprósz cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz