wtorek, 24 marca 2020

Babka z mlekiem skondensowanym

Ekspresowa w przygotowaniu, pyszna i wilgotna babka z dodatkiem mleka skondensowanego. 

Babka z mlekiem skondensowanym
Babka z mlekiem skondensowanym

Babka z mlekiem skondensowanym - składniki:

  • 200 g miękkiego masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 200 ml mleka skondensowanego słodzonego
  • 4 jajka
  • 1 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • dodatkowo: masło do wysmarowania formy, bułka tarta i cukier puder do oprószenia


Jak zrobić babkę z mlekiem skondensowanym?

  • Miękkie masło utrzyj na puch. Dodaj cukier, mleko skondensowane, jajka i mąkę tortową przesianą z proszkiem do pieczenia. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Dodaj sól i ekstrakt waniliowy, krótko zmiksuj.
  • Formę na babkę o średnicy około 22 cm wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Do formy wlej ciasto, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut. Babkę pozostaw do ostudzenia, po czym wyjmij z foremki.
  • Ostudzoną babkę oprósz cukrem pudrem.
Smacznego!
Babka z mlekiem skondensowanym
Babka z mlekiem skondensowanym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz