Pyszny, miękki i wspaniale pachnący domowy chleb przygotowany na drożdżach i owsiance.
Chleb na owsiance - składniki:
- 650 g mąki pszennej
- 20 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 175 ml mleka
- 150 g płatków owsianych
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki miękkiego masła
- 1,5 łyżki miodu
- 450 ml wrzącej wody
- do posypania: garść sezamu
Jak zrobić chleb na owsiance?
- Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier i mleko. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
- W dużej misce przygotuj owsiankę. Wsyp płatki owsiane i sól, dodaj masło, miód i wrzącą wodę. Wymieszaj i pozostaw do ostudzenia.
- Do ostudzonej owsianki dodaj mąkę i wyrośnięty rozczyn. Zagnieć ciasto. Będzie ono dość klejące, ale takie ma być.
- Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
- Dwie foremki o wymiarach 30 x 10 cm wysmaruj masłem i obsyp mąką. Wierzch ciasta obsyp sezamem.
- Wyrośnięte ciasto przełóż do foremek, przykryj ściereczką i ponownie odstaw do wyrośnięcia, tym razem na około 30 minut.
- Foremki z ciastem wstaw do zimnego piekarnika, ustaw temperaturę na 200 stopni Celsjusza i piecz przez 60 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz