piątek, 20 marca 2020

Chleb na owsiance

Pyszny, miękki i wspaniale pachnący domowy chleb przygotowany na drożdżach i owsiance. 

Chleb na owsiance




Chleb na owsiance - składniki:

  • 650 g mąki pszennej
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 175 ml mleka
  • 150 g płatków owsianych
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 1,5 łyżki miodu
  • 450 ml wrzącej wody
  • do posypania: garść sezamu


Jak zrobić chleb na owsiance?

  • Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier i mleko. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • W dużej misce przygotuj owsiankę. Wsyp płatki owsiane i sól, dodaj masło, miód i wrzącą wodę. Wymieszaj i pozostaw do ostudzenia.
  • Do ostudzonej owsianki dodaj mąkę i wyrośnięty rozczyn. Zagnieć ciasto. Będzie ono dość klejące, ale takie ma być. 
  • Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
  • Dwie foremki o wymiarach 30 x 10 cm wysmaruj masłem i obsyp mąką. Wierzch ciasta obsyp sezamem.
  • Wyrośnięte ciasto przełóż do foremek, przykryj ściereczką i ponownie odstaw do wyrośnięcia, tym razem na około 30 minut.
  • Foremki z ciastem wstaw do zimnego piekarnika, ustaw temperaturę na 200 stopni Celsjusza i piecz przez 60 minut.
Smacznego!
Chleb na owsiance
Chleb na owsiance

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz