Pyszne, orzeźwiające, niezbyt słodkie ciasto na biszkopcie z masą brzoskwiniowo-bananową, bananami i galaretką brzoskwiniową.
Ciasto brzoskwiniowo-bananowe - składniki na biszkopt:
- 3 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto brzoskwiniowe z bananami - składniki na masę:
- 1 puszka brzoskwiń
- 500 ml śmietany kremówki 30%
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 3,5 łyżki żelatyny
- 2/3 szklanki wody
Ciasto brzoskwiniowo-bananowe - pozostałe składniki:
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 2,5 szklanki wrzątku
- 4 banany
- 3 łyżki soku z cytryn
Jak zrobić ciasto brzoskwiniowo-bananowe?
- W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka zmiksuj ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawaj stopniowo cukier do czasu, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejsz obroty miksera i wciąż miksując, dodawaj po jednym żółtku. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie wmieszaj przy pomocy łyżki lub szpatułki.
- Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez około 30 minut - do suchego patyczka.
- Przygotuj masę brzoskwiniowo-bananową. Żelatynę zalej 2/3 szklanki zimnej wody i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się.
- Brzoskwinię zmiksuj blenderem. W osobnym naczyniu ubij na sztywno śmietanę kremówkę, pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Ubitą śmietanę dodaj do zmiksowanych brzoskwiń, krótko zmiksuj. Na końcu cienkim strumieniem wlej żelatynę i ponownie krótko zmiksuj.
- Galaretki rozpuść w 2,5 szklanki wrzątku, pozostaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki, by lekko stężały.
- Banany obierz, pokrój w plasterki i skrop sokiem z cytryny.
- Biszkopt nasącz sokiem z brzoskwiń. Wyłóż masę brzoskwiniowo-bananową. Na wierzchu masy poukładaj banany. Całość zalej lekko tężejącą galaretkę brzoskwiniową.
- Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz