niedziela, 29 marca 2020

Ciasto Monte

Pyszne ciasto składające się z lekkiego jak puszek biszkoptu orzechowego z dwoma, rozpływającymi się w ustach kremami, które swym smakiem do złudzenia przypomina znany i lubiany deser. :)
Ciasto Monte





Ciasto Monte - składniki na biszkopt:

  • 6 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 100 g mielonych orzechów laskowych
  • 1/3 szklanki mąki pszennej

Ciasto Monte - składniki na krem:

  • 3,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 6 żółtek
  • 2 budynie waniliowe (proszek: 2x40 g)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 300 g miękkiego masła
  • około 50 g drobno posiekanych orzechów laskowych


Jak zrobić ciasto Monte?

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka zmiksuj na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier i miksuj do czasu, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodaj olej, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę i orzechy, delikatnie wmieszaj w pianę.
  • Formę o wymiarach 20 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
  • Przygotuj krem. W rondelku zagotuj 2,5 szklanki mleka z cukrem. Do pozostałej szklanki mleka dodaj żółtka, proszki budyniowe, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Krótko zmiksuj. Na gotujące się mleko wlej masę jajeczną i cały czas mieszając gotuj na małym ogniu przez około 3 minuty, do czasu uzyskania gęstego budyniu.
  • Gotowy budyń podziel na dwie równe części. Do jednej dodaj połamaną na mniejsze kawałki czekoladę, mieszaj do czasu całkowitego rozpuszczenia i uzyskania jednolitej konsystencji. Budynie pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Masło podziel na dwie części. Jedną część masła utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń waniliowy. Drugą część masła także utrzyj na puch i połącz z budyniem czekoladowym.
  • Na ostudzony biszkopt wyłóż masę waniliową, kolejno masę czekoladową. Wierzch ciasto posyp drobno posiekanymi orzechami laskowymi.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Smacznego!
Ciasto Monte
Ciasto Monte
Inspiracja: daktylewczekoladzie.blogspot.com

6 komentarzy:

  1. Czy jest w stanie coś zastąpić te 6 żółtek? Czy krem Monte na gotowych budyniach z torebki wyjdzie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że wyjdzie, choć nigdy nie robiłam na samych proszkach budyniowych. Tylko to już nie będzie ten sam smak, zmieni się też konsystencja kremu, dlatego mimo wszystko polecam przygotowanie kremu na żółtkach. :)

      Usuń
  2. Śliczne ciacho..I z pewnością PYCHOTKA��

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam serdecznie. Szklanka, którą Pani używa jest o pojemności 250ml czy 200 ml?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry, używam szklanki o pojemności 250 ml. Pozdrawiam serdecznie. :)

      Usuń