Pyszne ciasto składające się z lekkiego jak puszek biszkoptu orzechowego z dwoma, rozpływającymi się w ustach kremami, które swym smakiem do złudzenia przypomina znany i lubiany deser. :)
Ciasto Monte - składniki na biszkopt:
6 białek
3/4 szklanki cukru
2 łyżki oleju
100 g mielonych orzechów laskowych
1/3 szklanki mąki pszennej
Ciasto Monte - składniki na krem:
3,5 szklanki mleka
0,5 szklanki cukru
6 żółtek
2 budynie waniliowe (proszek: 2x40 g)
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
100 g mlecznej czekolady
300 g miękkiego masła
około 50 g drobno posiekanych orzechów laskowych
Jak zrobić ciasto Monte?
W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka zmiksuj na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier i miksuj do czasu, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodaj olej, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę i orzechy, delikatnie wmieszaj w pianę.
Formę o wymiarach 20 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
Przygotuj krem. W rondelku zagotuj 2,5 szklanki mleka z cukrem. Do pozostałej szklanki mleka dodaj żółtka, proszki budyniowe, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Krótko zmiksuj. Na gotujące się mleko wlej masę jajeczną i cały czas mieszając gotuj na małym ogniu przez około 3 minuty, do czasu uzyskania gęstego budyniu.
Gotowy budyń podziel na dwie równe części. Do jednej dodaj połamaną na mniejsze kawałki czekoladę, mieszaj do czasu całkowitego rozpuszczenia i uzyskania jednolitej konsystencji. Budynie pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Masło podziel na dwie części. Jedną część masła utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń waniliowy. Drugą część masła także utrzyj na puch i połącz z budyniem czekoladowym.
Na ostudzony biszkopt wyłóż masę waniliową, kolejno masę czekoladową. Wierzch ciasto posyp drobno posiekanymi orzechami laskowymi.
Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Myślę, że wyjdzie, choć nigdy nie robiłam na samych proszkach budyniowych. Tylko to już nie będzie ten sam smak, zmieni się też konsystencja kremu, dlatego mimo wszystko polecam przygotowanie kremu na żółtkach. :)
Czy jest w stanie coś zastąpić te 6 żółtek? Czy krem Monte na gotowych budyniach z torebki wyjdzie?
OdpowiedzUsuńMyślę, że wyjdzie, choć nigdy nie robiłam na samych proszkach budyniowych. Tylko to już nie będzie ten sam smak, zmieni się też konsystencja kremu, dlatego mimo wszystko polecam przygotowanie kremu na żółtkach. :)
UsuńŚliczne ciacho..I z pewnością PYCHOTKA��
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję. :) :)
UsuńWitam serdecznie. Szklanka, którą Pani używa jest o pojemności 250ml czy 200 ml?
OdpowiedzUsuńDzień dobry, używam szklanki o pojemności 250 ml. Pozdrawiam serdecznie. :)
Usuń