Smakowite, proste w przygotowaniu ciasto na biszkopcie z jabłkami w galaretce, kremową masą budyniową i chrupiącą posypką kokosową.
Ciasto Trociniak - składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- do nasączenia: 0,5 szklanki wody + sok wyciśnięty z połowy cytryny + 1 łyżeczka cukru pudru
Ciasto Trociniak - składniki na warstwę jabłkową:
- 3 galaretki agrestowe
- 750 ml wody
- 5 jabłek
Ciasto Trociniak - składniki na krem budyniowy:
- 500 ml mleka
- 0,5 szklanki cukru
- 2 czubate łyżki budyniu waniliowego
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- 200 g miękkiego masła
Ciasto Trociniak - składniki na posypkę kokosową:
- 50 g masła
- 2,5 łyżki cukru
- 1 szklanka wiórków kokosowych
Jak zrobić ciasto Trociniak?
- W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Do ubitych białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj. Do masy jajecznej dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj przy pomocy łyżki. Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez około 25 minut - do suchego patyczka. Biszkopt pozostaw do całkowitego ostudzenia.
- Przygotuj warstwę jabłkową. Galaretki rozpuść w 750 ml wrzątku, pozostaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki, by lekko stężały. Jabłka obierz, zetrzyj na dużych oczkach tarki, dokładnie odciśnij i wymieszaj z tężejącą galaretką.
- Przygotuj krem budyniowy. W rondelku zagotuj 300 ml mleka z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie rozmieszaj proszek budyniowy i mąkę. Mieszankę wlej na gotujące się mleko i cały czas mieszając ugotuj gęsty budyń. Pozostaw do ostudzenia. Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń.
- Przygotuj posypkę kokosową. Na patelni rozpuść masło, dodaj cukier, wiórki kokosowe i smaż na niewielkiej mocy palnika przez około 10 minut do zarumienienia, co chwilę mieszając, by wiórki się nie przypaliły. Posypkę kokosową pozostaw do całkowitego ostudzenia.
- Złóż ciasto. Do formy włóż biszkopt i nasącz go wodą wymieszaną z sokiem z cytryny i cukrem pudrem. Kolejno wyłóż 3/4 kremu budyniowego, następnie jabłka z tężejącą galaretką i na końcu pozostałą część kremu i posypkę kokosową.
- Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz