czwartek, 5 marca 2020

Ciasto Trociniak

Smakowite, proste w przygotowaniu ciasto na biszkopcie z jabłkami w galaretce, kremową masą budyniową i chrupiącą posypką kokosową. 
Ciasto Trociniak

Ciasto Trociniak




Ciasto Trociniak - składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • do nasączenia: 0,5 szklanki wody + sok wyciśnięty z połowy cytryny + 1 łyżeczka cukru pudru

Ciasto Trociniak - składniki na warstwę jabłkową:

  • 3 galaretki agrestowe
  • 750 ml wody
  • 5 jabłek

Ciasto Trociniak - składniki na krem budyniowy:

  • 500 ml mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 czubate łyżki budyniu waniliowego
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 200 g miękkiego masła

Ciasto Trociniak - składniki na posypkę kokosową:

  • 50 g masła
  • 2,5 łyżki cukru
  • 1 szklanka wiórków kokosowych


Jak zrobić ciasto Trociniak?

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Do ubitych białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj. Do masy jajecznej dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj przy pomocy łyżki. Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez około 25 minut - do suchego patyczka. Biszkopt pozostaw do całkowitego ostudzenia. 
  • Przygotuj warstwę jabłkową. Galaretki rozpuść w 750 ml wrzątku, pozostaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki, by lekko stężały. Jabłka obierz, zetrzyj na dużych oczkach tarki, dokładnie odciśnij i wymieszaj z tężejącą galaretką.
  • Przygotuj krem budyniowy. W rondelku zagotuj 300 ml mleka z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie rozmieszaj proszek budyniowy i mąkę. Mieszankę wlej na gotujące się mleko i cały czas mieszając ugotuj gęsty budyń. Pozostaw do ostudzenia. Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń.
  • Przygotuj posypkę kokosową. Na patelni rozpuść masło, dodaj cukier, wiórki kokosowe i smaż na niewielkiej mocy palnika przez około 10 minut do zarumienienia, co chwilę mieszając, by wiórki się nie przypaliły. Posypkę kokosową pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Złóż ciasto. Do formy włóż biszkopt i nasącz go wodą wymieszaną z sokiem z cytryny i cukrem pudrem. Kolejno wyłóż 3/4 kremu budyniowego, następnie jabłka z tężejącą galaretką i na końcu pozostałą część kremu i posypkę kokosową.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Smacznego!
Ciasto Trociniak

Ciasto Trociniak

Ciasto Trociniak

Ciasto Trociniak

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz