Smakowite, proste w przygotowaniu ciasto na biszkopcie z jabłkami w galaretce, kremową masą budyniową i chrupiącą posypką kokosową.
Ciasto Trociniak - składniki na biszkopt:
4 jajka
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
do nasączenia: 0,5 szklanki wody + sok wyciśnięty z połowy cytryny + 1 łyżeczka cukru pudru
Ciasto Trociniak - składniki na warstwę jabłkową:
3 galaretki agrestowe
750 ml wody
5 jabłek
Ciasto Trociniak - składniki na krem budyniowy:
500 ml mleka
0,5 szklanki cukru
2 czubate łyżki budyniu waniliowego
1 czubata łyżka mąki pszennej
200 g miękkiego masła
Ciasto Trociniak - składniki na posypkę kokosową:
50 g masła
2,5 łyżki cukru
1 szklanka wiórków kokosowych
Jak zrobić ciasto Trociniak?
W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Do ubitych białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj. Do masy jajecznej dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj przy pomocy łyżki. Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez około 25 minut - do suchego patyczka. Biszkopt pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Przygotuj warstwę jabłkową. Galaretki rozpuść w 750 ml wrzątku, pozostaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki, by lekko stężały. Jabłka obierz, zetrzyj na dużych oczkach tarki, dokładnie odciśnij i wymieszaj z tężejącą galaretką.
Przygotuj krem budyniowy. W rondelku zagotuj 300 ml mleka z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie rozmieszaj proszek budyniowy i mąkę. Mieszankę wlej na gotujące się mleko i cały czas mieszając ugotuj gęsty budyń. Pozostaw do ostudzenia. Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń.
Przygotuj posypkę kokosową. Na patelni rozpuść masło, dodaj cukier, wiórki kokosowe i smaż na niewielkiej mocy palnika przez około 10 minut do zarumienienia, co chwilę mieszając, by wiórki się nie przypaliły. Posypkę kokosową pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Złóż ciasto. Do formy włóż biszkopt i nasącz go wodą wymieszaną z sokiem z cytryny i cukrem pudrem. Kolejno wyłóż 3/4 kremu budyniowego, następnie jabłka z tężejącą galaretką i na końcu pozostałą część kremu i posypkę kokosową.
Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz