Przepyszne, rozpływające się w ustach ciasto bez pieczenia na biszkoptach z kremem budyniowym waniliowym i kakaowym, bananami oraz lekko rumowym posmakiem.
Ciasto bez pieczenia z bananami - składniki na krem budyniowy:
- 500 ml mleka
- 0,5 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
- 1 budyń waniliowy (proszek: 40 g)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3,5 łyżki kakao
- 200 g miękkiego masła
Ciasto waniliowo-kakaowe z bananami (bez pieczenia) - składniki na masę śmietanową:
- 300 ml śmietany kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1,5 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki wody
Pozostałe składniki:
- około 200 g podłużnych biszkoptów
- 2 banany
- sok wyciśnięty z 0,5 cytryny
- do nasączenia: 1 szklanka mleka + 1 łyżeczka aromatu rumowego
- gorzkie kakao do oprószenia wierzchu
Jak zrobić ciasto waniliowo-kakaowe z bananami?
- W pierwszej kolejności przygotuj krem budyniowy. W rondelku zagotuj 300 ml mleka z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałym mleku dokładnie rozmieszaj proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną. Mieszankę wlej na gotujące się mleko i cały czas mieszając ugotuj gęsty budyń. Pozostaw do ostudzenia.
- Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń.
- Powstałym krem budyniowy podziel na dwie równe części. Do jednej części dodaj kakao i dokładnie zmiksuj.
- Banany obierz, pokrój na plasterki i skrop sokiem z cytryny.
- Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie tortownicy ułóż biszkopty i obficie nasącz mlekiem wymieszanym z aromatem rumowym. Na biszkopty wyłóż jasny krem, przykryj kolejną warstwą biszkoptów. Biszkopty dobrze nasącz mlekiem z aromatem rumowym. Wyłóż ciemny krem. Na kremie ułóż pokrojone banany, delikatnie wciskając je w masę.
- Przygotuj krem śmietanowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się.
- Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder, a następnie cienkim strumieniem wlej żelatynę.
- Ubitą śmietanę kremówkę wyłóż na banany. Wierzch ciasta oprósz gorzkim kakao.
- Ciasto wstaw do lodówki na kilkanaście godzin.
Źródło przepisu: malacukierenka.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz