wtorek, 3 marca 2020

Ciasto waniliowo-kakaowe z bananami (bez pieczenia)

Przepyszne, rozpływające się w ustach ciasto bez pieczenia na biszkoptach z kremem budyniowym waniliowym i kakaowym, bananami oraz lekko rumowym posmakiem.
Ciasto waniliowo-kakaowe z bananami (bez pieczenia)




Ciasto bez pieczenia z bananami - składniki na krem budyniowy:

  • 500 ml mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
  • 1 budyń waniliowy (proszek: 40 g)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3,5 łyżki kakao
  • 200 g miękkiego masła

Ciasto waniliowo-kakaowe z bananami (bez pieczenia) - składniki na masę śmietanową:

  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki wody

Pozostałe składniki:

  • około 200 g podłużnych biszkoptów
  • 2 banany
  • sok wyciśnięty z 0,5 cytryny
  • do nasączenia: 1 szklanka mleka + 1 łyżeczka aromatu rumowego
  • gorzkie kakao do oprószenia wierzchu


Jak zrobić ciasto waniliowo-kakaowe z bananami?

  • W pierwszej kolejności przygotuj krem budyniowy. W rondelku zagotuj 300 ml mleka z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałym mleku dokładnie rozmieszaj proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną. Mieszankę wlej na gotujące się mleko i cały czas mieszając ugotuj gęsty budyń. Pozostaw do ostudzenia.
  • Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń.
  • Powstałym krem budyniowy podziel na dwie równe części. Do jednej części dodaj kakao i dokładnie zmiksuj.
  • Banany obierz, pokrój na plasterki i skrop sokiem z cytryny.
  • Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie tortownicy ułóż biszkopty i obficie nasącz mlekiem wymieszanym z aromatem rumowym. Na biszkopty wyłóż jasny krem, przykryj kolejną warstwą biszkoptów. Biszkopty dobrze nasącz mlekiem z aromatem rumowym. Wyłóż ciemny krem. Na kremie ułóż pokrojone banany, delikatnie wciskając je w masę.
  • Przygotuj krem śmietanowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder, a następnie cienkim strumieniem wlej żelatynę.
  • Ubitą śmietanę kremówkę wyłóż na banany. Wierzch ciasta oprósz gorzkim kakao.
  • Ciasto wstaw do lodówki na kilkanaście godzin.
Smacznego!
Ciasto waniliowo-kakaowe z bananami (bez pieczenia)


Ciasto waniliowo-kakaowe z bananami (bez pieczenia)

Źródło przepisu: malacukierenka.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz