niedziela, 1 marca 2020

Ciasto z masłem orzechowym i bananami

Pyszne, warstwowe ciasto składające się z czekoladowego biszkoptu i dwóch świetnie się ze sobą komponujących mas: bananowej i śmietanowej z masłem orzechowym. :)
Ciasto z masłem orzechowym i bananami





Ciasto z masłem orzechowym - składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 budynie czekoladowe (3 x 40 g)
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto z masłem orzechowym i bananami - składniki na masę bananową:

  • 1,5 kg bananów
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 200 g miękkiego masła

Ciasto z bananami i masłem orzechowym - składniki na masę orzechową:

  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 250 g mascarpone
  • 5 łyżek masła orzechowego
  • 1,5 łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody

Pozostałe składniki:

  • gorzkie kakao do oprószenia


Jak zrobić ciasto z masłem orzechowym i bananami?

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania partiami dodaj cukier i cukier waniliowy. Wciąż miksując dodawaj po jednym żółtku. Wsyp mąkę przesianą z proszkami budyniowymi i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj łyżką. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut.
  • Biszkopt pozostaw do całkowitego ostudzenia, a następnie przekrój na dwa blaty. 
  • Przygotuj masę bananową. Galaretki rozpuść w 500 ml wrzątku. Pozostaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki, by lekko stężały.
  • Banany obierz i zmiksuj przy pomocy blendera na gładki mus.
  • Miękkie masło utrzyj na gładką masę. Dodaj mus bananowy, zmiksuj. Na końcu wlej tężejące galaretki, dokładnie zmiksuj.
  • Pierwszy blat biszkoptu włóż do formy. Na biszkopt wylej masę bananową, przykryj drugim blatem biszkoptu.
  • Przygotuj masę z masłem orzechowym. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Kolejno dodaj mascarpone, zmiksuj. Dodaj masło orzechowe, ponownie krótko zmiksuj. Na koniec wlej cienkim strumieniem żelatynę i krótko zmiksuj. Powstałą masę wyłóż na wierzchu drugiego blatu biszkoptu.
  • Wierzch ciasta oprósz gorzkim kakao.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Ciasto z masłem orzechowym i bananami

    Biszkopt pozostaw do całkowitego ostudzenia, a następnie przekrój na dwa blaty. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz