czwartek, marca 12, 2020

Kakaowo-kokosowe ciasto z jabłkami

Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto z kakao, jabłkami, kremem budyniowym i chrupiącą posypką kokosową.

Kakaowo-kokosowe ciasto z jabłkami

Kakaowo-kokosowe ciasto z jabłkami - składniki na ciasto:

  • 200 g masła 
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • 6 jajek
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki śmietany
  • 4 jabłka
  • 1,5 łyżeczki cynamonu


Kokosowo-kakaowe ciasto z jabłkami - składniki na krem budyniowy:

  • 1 budyń śmietankowy (proszek: 40 g)
  • 400 ml mleka
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 130 g miękkiego masła


Kakaowo-kokosowe ciasto z jabłkami - składniki na posypkę kokosową:

  • 80 g wiórków kokosowych
  • 1,5 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru 


Jak zrobić kakaowo-kokosowe ciasto z jabłkami?

  • Masło utrzyj na puch. Dodaj cukier puder i cukier waniliowy, utrzyj na gładką masę. Cały czas ucierając dodawaj po jednym jajku. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i krótko zmiksuj.
  • Połowę ciasta przełóż do formy o wymiarach 25 x 25 cm, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. 
  • Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne, pokrój w cienkie plasterki i dopraw cynamonem. Wymieszaj i wyłóż na wierzch jasnego ciasta.
  • Do pozostałego w misce ciasta dodaj kakao i śmietanę. Wymieszaj. Ciasto wyłóż na wierzch jabłek.
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 55 minut. 
  • Przygotuj krem budyniowy. W rondelku zagotuj 400 ml mleka. W pozostałym mleku rozmieszaj proszek budyniowy. Na gotujące się mleko wlej budyniową mieszankę i ugotuj gęsty budyń. Budyń pozostaw do całkowitego ostudzenia. 
  • Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem. Stopniowo łyżka po łyżce dodawaj ostudzony budyń, cały czas miksując.
  • Krem budyniowy wyłóż na ostudzone ciasto.
  • Przygotuj posypkę kokosową. Na patelni rozpuść masło, dodaj cukier, wiórki kokosowe i smaż na niewielkiej mocy palnika przez około 10 minut do zarumienienia, co chwilę mieszając, by wiórki się nie przypaliły. Posypkę kokosową pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Posypką posyp wierzch ciasta.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Kakaowo-kokosowe ciasto z jabłkami
Kakaowo-kokosowe ciasto z jabłkami
Źródło przepisu: malacukierenka.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger