Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto z kakao, jabłkami, kremem budyniowym i chrupiącą posypką kokosową.
Kakaowo-kokosowe ciasto z jabłkami - składniki na ciasto:
- 200 g masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
- 6 jajek
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki śmietany
- 4 jabłka
- 1,5 łyżeczki cynamonu
Kokosowo-kakaowe ciasto z jabłkami - składniki na krem budyniowy:
- 1 budyń śmietankowy (proszek: 40 g)
- 400 ml mleka
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 130 g miękkiego masła
Kakaowo-kokosowe ciasto z jabłkami - składniki na posypkę kokosową:
- 80 g wiórków kokosowych
- 1,5 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
Jak zrobić kakaowo-kokosowe ciasto z jabłkami?
- Masło utrzyj na puch. Dodaj cukier puder i cukier waniliowy, utrzyj na gładką masę. Cały czas ucierając dodawaj po jednym jajku. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i krótko zmiksuj.
- Połowę ciasta przełóż do formy o wymiarach 25 x 25 cm, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.
- Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne, pokrój w cienkie plasterki i dopraw cynamonem. Wymieszaj i wyłóż na wierzch jasnego ciasta.
- Do pozostałego w misce ciasta dodaj kakao i śmietanę. Wymieszaj. Ciasto wyłóż na wierzch jabłek.
- Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 55 minut.
- Przygotuj krem budyniowy. W rondelku zagotuj 400 ml mleka. W pozostałym mleku rozmieszaj proszek budyniowy. Na gotujące się mleko wlej budyniową mieszankę i ugotuj gęsty budyń. Budyń pozostaw do całkowitego ostudzenia.
- Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem. Stopniowo łyżka po łyżce dodawaj ostudzony budyń, cały czas miksując.
- Krem budyniowy wyłóż na ostudzone ciasto.
- Przygotuj posypkę kokosową. Na patelni rozpuść masło, dodaj cukier, wiórki kokosowe i smaż na niewielkiej mocy palnika przez około 10 minut do zarumienienia, co chwilę mieszając, by wiórki się nie przypaliły. Posypkę kokosową pozostaw do całkowitego ostudzenia.
- Posypką posyp wierzch ciasta.
- Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz