Miękkie, aromatyczne i proste w przygotowaniu mięso w sosie chrzanowo-musztardowym.
Karkówka w sosie chrzanowo-musztardowym - składniki:
- 800 g karkówki
- 3 łyżki tartego chrzanu
- 2 łyżki ostrej musztardy
- 200 ml śmietanki 18%
- 1,5 łyżki mąki
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie
- dodatkowo: olej do smażenia
Jak zrobić karkówkę w sosie chrzanowo-musztardowym?
- Karkówkę oczyść i pokrój w plastry. Dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Mięso wstaw na około 45 minut do lodówki.
- Po upływie powyższego czasu rozgrzej na patelni olej i obsmaż karkówkę.
- Do garnka wlej około 500 ml wody, dodaj sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, chrzan i musztardę, zagotuj.
- Obsmażoną karkówkę przełóż do garnka i gotuj na niewielkiej mocy palnika, pod przykryciem, przez 1 godzinę.
- Po tym czasie w naczyniu wymieszaj ze sobą śmietankę i mąkę z odrobiną wody. Tak przygotowaną mieszankę dodaj do sosu. Wymieszaj. Sos gotuj jeszcze przez około 25 minut. W razie potrzeby dopraw sos solą, pieprzem i słodką papryką.
Smacznego!
Bardzo dobre choć nie dla głodnego. Czas. Niestety karkówka tak ma. Zabiorę się do tego zanim zgłodnieję..
OdpowiedzUsuńMoże być chrzan ze słoiczka jeśli tak to ile go?
OdpowiedzUsuńTak można. Proszę dodać również 3 łyżki. 🙂
UsuńJeden z moich ulubionych przepisów na karkówkę. Dziękuję 🙂
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę. :) Pozdrawiam serdecznie.
Usuń