środa, 11 marca 2020

Karkówka w sosie chrzanowo-musztardowym

Miękkie, aromatyczne i proste w przygotowaniu mięso w sosie chrzanowo-musztardowym. 
Karkówka w sosie chrzanowo-musztardowym



Karkówka w sosie chrzanowo-musztardowym - składniki:

  • 800 g karkówki
  • 3 łyżki tartego chrzanu
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 200 ml śmietanki 18%
  • 1,5 łyżki mąki
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić karkówkę w sosie chrzanowo-musztardowym?

  • Karkówkę oczyść i pokrój w plastry. Dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Mięso wstaw na około 45 minut do lodówki.
  • Po upływie powyższego czasu rozgrzej na patelni olej i obsmaż karkówkę.
  • Do garnka wlej około 500 ml wody, dodaj sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, chrzan i musztardę, zagotuj. 
  • Obsmażoną karkówkę przełóż do garnka i gotuj na niewielkiej mocy palnika, pod przykryciem, przez 1 godzinę.
  • Po tym czasie w naczyniu wymieszaj ze sobą śmietankę i mąkę z odrobiną wody. Tak przygotowaną mieszankę dodaj do sosu. Wymieszaj. Sos gotuj jeszcze przez około 25 minut. W razie potrzeby dopraw sos solą, pieprzem i słodką papryką.
Smacznego!
Karkówka w sosie chrzanowo-musztardowym
Karkówka w sosie chrzanowo-musztardowym
Karkówka w sosie chrzanowo-musztardowym

5 komentarzy:

  1. Bardzo dobre choć nie dla głodnego. Czas. Niestety karkówka tak ma. Zabiorę się do tego zanim zgłodnieję..

    OdpowiedzUsuń
  2. Może być chrzan ze słoiczka jeśli tak to ile go?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak można. Proszę dodać również 3 łyżki. 🙂

      Usuń
  3. Jeden z moich ulubionych przepisów na karkówkę. Dziękuję 🙂

    OdpowiedzUsuń