Rozpływająca się w ustach, aromatyczna, lekko pikantna karkówka w przyprawie gyros, która jest bardzo prosta w przygotowaniu.
Kebabowa karkówka - składniki:
500-600 g karkówki
0,5 opakowania przyprawy gyros (około 15 g)
2 cebule
250 g ketchupu
1 łyżka majonezu
3 łyżeczki ostrej musztardy
1 łyżka śmietany 18%
przyprawy: sól i pieprz
Jak zrobić kebabową karkówkę?
Karkówkę oczyść, pokrój na plastry i dokładnie natrzyj przyprawą gyros.
Ketchup, majonez, musztardę i śmietanę wymieszaj ze sobą i dopraw solą oraz pieprzem.
Cebulę obierz i pokrój w pióra.
Plastry karkówki nasmaruj z obu stron marynatą i układaj w naczyniu warstwami: mięso, cebula, mięso, cebula, mięso i cebula. Tak przygotowane mięso wstaw na około 6-8 godzin do lodówki.
Po upływie powyższego czasu naczynie żaroodporne z mięsem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut pod przykryciem. Po tym czasie odkryj mięso i piecz jeszcze przez 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz