środa, 4 marca 2020

Kebabowa karkówka

Rozpływająca się w ustach, aromatyczna, lekko pikantna karkówka w przyprawie gyros, która jest bardzo prosta w przygotowaniu.
Kebabowa karkówka




Kebabowa karkówka - składniki:

  • 500-600 g karkówki
  • 0,5 opakowania przyprawy gyros (około 15 g)
  • 2 cebule
  • 250 g ketchupu
  • 1 łyżka majonezu
  • 3 łyżeczki ostrej musztardy
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • przyprawy: sól i pieprz

Jak zrobić kebabową karkówkę?

  • Karkówkę oczyść, pokrój na plastry i dokładnie natrzyj przyprawą gyros.
  • Ketchup, majonez, musztardę i śmietanę wymieszaj ze sobą i dopraw solą oraz pieprzem.
  • Cebulę obierz i pokrój w pióra.
  • Plastry karkówki nasmaruj z obu stron marynatą i układaj w naczyniu warstwami: mięso, cebula, mięso, cebula, mięso i cebula. Tak przygotowane mięso wstaw na około 6-8 godzin do lodówki.
  • Po upływie powyższego czasu naczynie żaroodporne z mięsem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut pod przykryciem. Po tym czasie odkryj mięso i piecz jeszcze przez 15 minut.
Smacznego!
Kebabowa karkówka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz