Kotlety drobiowe pod marchewkową pierzynką to kolejny, świetny sposób na ciekawe i smaczne podanie tradycyjnych kotletów kurczaka.
Kotlety drobiowe pod marchewkową pierzynką - składniki:
- 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
- 2 jajka
- bułka tarta do panierowania
- przyprawy: ulubiona przyprawa do kurczaka
- dodatkowo: olej do smażenia
Kotlety drobiowe pod marchewkową pierzynką - składniki na pierzynkę:
- 5 marchewek
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki śmietany 18%
- przyprawy: sól, pieprz, cukier
Jak zrobić kotlety drobiowe pod marchewkową pierzynką?
- Filety oczyść i przekrój wzdłuż tak, by łącznie powstały 4 kotlety. Mięso rozbij, dopraw przyprawą do kurczaka i odstaw na około 30 minut do lodówki.
- W międzyczasie obierz marchewki i zetrzyj je na dużych oczkach tarki.
- Na patelni rozpuść masło, dodaj marchewkę i smaż przez około 5 minut. Po tym czasie zalej marchewkę gorącą wodą, tak by marchewka była całkowicie pokryta płynem. Dodaj sól, pieprz, przykryj patelnię pokrywką i duś przez około 10-15 minut. Kolejno dodaj cukier, ewentualnie sól.
- Marchewkę zagęść mąką. W 0,5 szklanki wody rozprowadź 2 łyżki mąki. Do szklanki dodaj kilka łyżek gorącej marchewki i wymieszaj. Mieszankę dodaj na patelnię, dokładnie wymieszaj i zagotuj.Na koniec zdejmij patelnię z ognia, dodaj śmietanę i wymieszaj.
- Kotlety wyjmij z lodówki i panieruj najpierw w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej.
- Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
- Na kotlety wyłóż przygotowaną wcześniej marchewkę.
Źródło przepisu: zcukrempudrem.blogspot.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz